Sezonul România-Franța

PREZENTAREA SEZONULUI ROMÂNIA-FRANȚA

Născut dintr-o voință politică comună, Sezonul România-Franța 2019 coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial.

Sezonul are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care țările noastre le au una față de cealaltă și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale, ce ne leagă în mod istoric.

Sezonul România - Franța va dezvălui dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, ancorate în secolul XXI, dar urmărind istoria împărtășită și francofonia comună. Astfel, va reafirma atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Cei doi comisari generali, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, au dorit să construiască un Sezon al întâlnirilor insolite și al descoperirilor, care ne invită să depășim și să uităm clișeele asociate României și Franței.

Nenumărate motive au condus la decizia de a organiza Sezonul încrucișat cu România în 2019: motive istorice și politice evidente, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și celebrarea centenarului creării României moderne. Dar în egală măsură, au existat și motive mai intime, țesute de-a lungul secolelor, între țările noastre, printr-o mică și mare Istorie.

Celebrăm astăzi, alături de Franța, Centenarul României moderne unite, un moment care pentru Franța și Europa marchează și Centenarul sfârșitului Marelui Război. Valorile împărtășite de cele două națiuni sunt cele pentru care soldații români și francezi s-au sacrificat pe câmpul de luptă, iar milioane de civili au suferit.

Tot aceste valori animă astăzi proiectul în care, din nou, România și Franța se regăsesc înfrățite: Uniunea Europeană. Ceea ce face cu atât mai relevant faptul că Sezonul România-Franța 2019 coincide cu preluarea, de către România, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. România și Franța au atât de multe de celebrat și împărtășit! Ne leagă nu numai latinitatea comună, dar și un veac de cooperare strânsă și un parteneriat strategic început acum un deceniu. Se vorbește adesea despre „acei români care au făcut Franța și acei francezi care au făcut România”. Ei au scris istoria comună a unui circuit de idei și valori, care a creat o legătură indisolubilă între Est și Vest.

Sezonul România-Franța 2019 este un proiect generos și incluziv, deschis ideilor și dialogului, care invită cu reverență la descoperirea unui patrimoniu istoric comun, ce nu a fost încă întru totul revelat. Avem în Sezon atât ocazia unui festival al memoriei patrimoniale, cât și un forum al creației care are ambiția de a pune în lumină întâlnirea dintre societățile noastre contemporane.

Sezonul se adresează tuturor generațiilor, dar îi privilegiază pe tineri, pentru că ei au responsabilitatea și interesul continuității acestui creuzet de valori și idei. Dincolo de evenimentele sale, Sezonul este o ofertantă invitație la dialog. Ne adresăm deopotrivă celuilalt și ne descoperim pe noi înșine în modul în care ne receptează interlocutorul. Franța a oferit adesea României o asemenea oglindă. La rândul lor, românii au permis francezilor să descopere nu doar o cultură specifică, ci și o fereastră către un spațiu post-bizantin, ortodox, care este esențial Europei.

Între saloanele românești de la Paris și atelierele artiștilor de ieri și de azi, între laboratoarele din universități și rafturile bibliotecilor se construiește un spațiu intelectual de contribuție românească la cultura universală, care se exprimă în mediul și cultura franceze. De la medicină la înalte tehnologii, specialiști din România sunt parte integrantă din succesul companiilor sau sectorului de cercetare francez.

O comunitate puternică, formată din câteva sute de mii de români, trăieşte şi creează în Franța de astăzi. Printre ei și câteva mii de studenți, reprezentanți ai celei mai dinamice părți a societății românești actuale. De cealaltă parte, avem un număr în creștere de studenți francezi în orașele universitare românești. Totodată, sunt din ce în ce mai numeroase investițiile franceze majore în România, iar întreprinzătorii mici și mijlocii din ambele țări găsesc tot mai des în România un spațiu de a dezvolta împreună afaceri. Sunt, fără îndoială, dovezi ale unei relații complexe, pe care Sezonul nu face decât să o confirme. Mai mult, prin dimensiunea sa politică, transmite mesajul unei asumări comune a unei Europe a viitorului, care să rămână un spațiu de solidaritate, sub semnul dreptului democratic și al garantării libertăților fundamentale.

Apartenența României și Franței la NATO și UE reprezintă o garanție că societățile noastre împărtășesc aceleași valori care stau, inevitabil, și la baza colaborării bilaterale. Sunt convins că Sezonul, dublat de un calendar politic pe măsura caracterului strategic al relațiilor noastre, servește celor două state drept forum pentru idei și cooperare.

Românii și francezii se pot mândri cu ceea ce au realizat și au toate motivele să fie optimiști că, dincolo de perioada de transformări și provocări profunde pe care o traversăm, cuplul franco-român are forța de a progresa în noul Centenar şi de a contribui la o Europă mai bună. Am toată încrederea că Sezonul România-Franța 2019 este cel mai potrivit catalizator în aceste direcții.

M. Klaus IOHANNIS
Președintele României

Franța și România sunt unite prin istorie, limbă și afinități intelectuale excepționale. Legături ce au modelat, de peste două secole, relația dintre țările noastre. Membrii ai familiei europene, suntem de asemenea legați de un destin comun, al continentului nostru, într-un moment cheie pentru istoria Europei.

Sezonul România - Franța 2019 dezvăluie o dimensiune simbolică particulară, fiind primul Sezon încrucișat pe care Franța îl organizează cu o țară membră a Uniunii Europene. După recenta comemorare de la Paris a Centenarului armistițiului Primului Război Mondial printr-un Forum al Păcii, trebuie să ne amintim că această pace este fragilă și că purtăm responsabilitatea comună, europeană, de a răspunde provocărilor pe care lumea ni le lansează.

Ne amintim, de asemenea, că acum 100 de ani se năștea România modernă, cu ajutorul Franței și al misiunii Berthelot și suntem mândri să sărbătorim astăzi, alături de prietenii noștri români, acest Centenar. Acest Sezon oferă, în egală măsură, ocazia de a saluta prima Președinție română a Consiliului Uniunii Europene, ce va debuta pe 1 ianuarie 2019. Într-un moment în care Europa face față tensiunilor și tentației de repliere, îmi doresc ca Sezonul România - Franța să transmită imaginea unei Europe a cetățenilor, a artiștilor, a creatorilor, reuniți pentru a-și afirma atașamentul față de tot ceea ce ne unește.

«Să repunem bazele Europei prin cultură», aceasta este ambiția noastră. Căci suntem convinși, francezi și români, că nucleul relansării proiectului european este cultura. Căci cultura este cea care poartă valorile noastre democratice și umaniste, cea care face mărturia atașamentului nostru față de libertatea de expresie și față de diversitatea ideilor. Prin cultură Europa își va întări influența și va contribui la construirea unei lumi mai juste, mai protectoare față de popoarele sale, respectând diferențele și identitățile.

Cultura contribuie, de asemenea, la creșterea economică a teritoriilor noastre, prin locurile de muncă și prin veniturile generate de industriile noastre creative. Protejarea creației si susținerea acestor industrii reprezintă, așadar, obiective strategice majore în construirea Europei, pe care împreună, deopotrivă francezi și români, o afirmăm cu certitudine.

La câteva săptămâni după Summit-ul care a reunit marea familie a francofoniei la Erevan, complicitatea franco-română, bazată pe partajarea latinității comune, va fi în egală măsură importantă pentru promovarea învățării limbii franceze și a plurilingvismului. Francofonă și francofilă, România este un aliat în această importantă misiune și Sezonul care se deschide acum ne oferă formidabila ocazie de a ne reafirma atașamentul comun față de francofonie.

Grație acestui Sezon, vom pune în valoare o moștenire împărtășita, adusă în fața tinerelor generații. Franța este conștientă de ceea ce datorează numeroaselor talente române care au contribuit la strălucirea sa culturală și artistică: marele dramaturg Eugen Ionescu, scriitorul dadaist Tristan Tzara, prințesa Brâncoveanu devenită Anna de Noailles, compozitorul Vladimir Cosma, eseistul George Banu și mulți alții. În continuarea acestui trecut bogat, ne dorim să scriem astăzi o nouă pagină a istoriei noastre comune. Ne dorim întărirea legăturilor umane dintre țările noastre, dialog între artiștii noștri, între cercetători, oameni de știință și antreprenori, în jurul subiectelor de actualitate, din cadrul diverselor întâlniri ce se anunță. Setăm astăzi repere pentru colaborări viitoare.

Sezonul ne promite o programare surprinzătoare și entuziastă, uneori impertinentă, construită în jurul modernității și inovației, depășind clișeele și stereotipurile. Cuprinzând mai mult de 400 de evenimente, Sezonul va fi vizibil pe întreg ansamblul teritoriilor noastre, în Franța și în România. Nu am nicio îndoială că Sezonul va reprezenta, reluând cuvintele lui Eugen Ionescu, „o ocazie a controverselor savante”!

Îmi doresc să aduc sincere mulțumiri tuturor celor care s-au mobilizat, în România și în Franța: Ministerul Afacerilor Externe și al Culturii, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, comisarii, Jean Jacques Garnier, pentru Franța, și Andrei Țărnea, pentru România, care au condus cu pasiune la realizarea Sezonului, și, cu siguranță, la succesul său. Mulțumesc de asemenea, ansamblului de mecena, care, sub impulsul lui Frederic Oudea, a participat la transformarea acestei întâlniri nu doar într-o reușită, dar într-un simbol: cel al prieteniei între două mari țări ale Europei.

M. Emmanuel MACRON
Președintele Republicii Franceze

Sezonul România-Franța are vocația reinventării relațiilor româno-franceze în contextul în care cele două state celebrează, împreună cu Europa, Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, iar România aniversează și Centenarul Marii Uniri. Este o ocazie pentru a celebra valorile comune și pentru a întări dialogul complex dintre societățile noastre.

În prezent, România se pregătește să exercite, pentru prima dată, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar diplomații români și francezi lucrează la înnoirea Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic care ne leagă din 2008.

La rândul său, Sezonul marchează un parteneriat fără precedent între actorii din cele două țări, în domenii diverse precum artă, știință, educație sau economie, urmând firul narativ trasat cu multă inventivitate, energie și pasiune de către cele două echipe de la București și Paris, care au lucrat în comun la elaborarea sa.

Acest program bilateral fără precedent evocă nu doar profunzimea reală a legăturilor noastre, dar și entuziasmul cu care operatorii din cele două țări s-au angajat în această construcție: mari muzee, săli de concert și de teatru, cinematografe, festivaluri, universități și centre de cercetare, forumuri și târguri de specialitate au propus idei și au prezentat proiecte. Entuziasmul lor este un punct de referință pozitiv al stadiului actual al relațiilor noastre. Totodată, potențialul pe care îl arată această programare trebuie să fie un prilej de re-înnoire nu doar a percepțiilor pe care le avem unul despre celălalt, ci și a ambițiilor noastre și ale cetățenilor, companiilor și comunităților din cele două țări.

Semnificația Sezonului are la bază voința comună de a promova dezvoltarea ideilor și parteneriatul de valori și este legată de cunoașterea reciprocă, iar mesajul central al Sezonului este unul de încredere în proiectele societăților noastre. Propunem o viziune încrucișată care să ne facă încrezători în succesul acestei relații, în investițiile noastre comune și în ambițiile noastre împărtășite. În Europa și în lume, cu privilegiul latinității noastre comune și cu instrumentele Francofoniei, putem să avansăm în sincron.

Obiectivele Sezonului sunt schimbarea imaginii, adesea depășite, pe care o avem unul față de celălalt și modernizarea acesteia. Sezonul își asumă inițierea unei cunoașteri nemijlocite, bazată pe o curiozitate autentică, una care evită clișeele, dar utilizează patrimoniul, ritmurile și tradițiile exprimate prin creația contemporană din cele două țări.

Ne dorim și sperăm să fi construit un Sezon pe cât de accesibil și inclusiv pe atât de dinamic și provocator, cu proiecte de continuitate, care să contribuie la diversificarea formelor de cooperare între țările noastre.

Fie că vorbim de investiții economice, de proiecte între operatori culturali sau de cooperări la nivelul comunităților, Sezonul trebuie să fie un catalizator în serviciul acestui puternic instrument reprezentat de cultură.

Teodor MELEȘCANU
Ministrul Afacerilor Externe

După decenii de opoziție între Est și Vest, în care legătura s-a răcit, redescoperim astăzi România. Ne redescoperim rădăcini europene comune, o proximitate lingvistică. Redescoperim o intimitate pe care concetățenii noștri poate au uitat-o, dar care este, cu toate acestea, extrem de reală, valorificată de generații de artiști și intelectuali, de familii române expatriate în Franța, și de toți cei care, în România, în ciuda vicisitudinilor istoriei, au conservat atașamentul lor pentru Franța și limba franceza.

Sezonul România - Franța trebuie să reprezinte instrumentul-manifest al acestei legături. El trebuie să ne reamintească ce datorează culturile noastre una celeilalte și să contribuie la întărirea, pentru viitor, a schimburilor noastre artistice, economice, lingvistice, universitare, sportive și în toate domeniile de cooperare.

Miza este importantă, începând cu cea de imagine, amintind că percepția pe care o putem avea asupra țărilor noastre nu reflectă întotdeauna realitatea. Nu mă îndoiesc că acest Sezon va oferi francezilor ocazia de a descoperi, cu surprindere, întreaga bogăție umană, culturală și turistică a României. Trebuie, de partea noastră, să aducem în atenția tinerei generații române, pluralismul și creativitatea culturii noastre. Să arătăm că țara noastră este mai dinamică și mai deschisă decât și-au imaginat, că francofonia este un bun prețios, un spațiu al libertății, al dezbaterii și al oportunităților profesionale.

Companiile franceze, investitoare majore în România, nu s-au înșelat, iar noi nu putem decât să aplaudăm faptul că Frédéric Oudéa, Director general al Société Générale, a acceptat să prezideze Comitetul de mecenat al acestui Sezon încrucișat.

Țin să mulțumesc miniștrilor implicați în realizarea acestui Sezon, alături de Institutul Francez, ambasadelor celor două țări și colectivităților regionale care ne însoțesc. În final, mulțumesc celor doi comisari generali, care întruchipează în mod excepțional complicitatea franco-română și care au purtat sarcina exaltantă de a ne incita, cu umor și o ușoară impertinență, să uităm de clișee.

Pierre BUHLER
Președintele Institutului Francez

O INTIMITATE REGĂSITĂ

Europa are, mai mult decât oricând, nevoie de solidaritate. Fără un adevărat parteneriat la nivel de idei și nu doar de interese, această solidaritate este imposibilă. În contextul actual, nu numai cele mai ambițioase idei, ci și realizarea intereselor fundamentale pentru țări precum Franța și România depinde de capacitatea noastră de a păstra și de a dezvolta parteneriate autentice.

Parteneriatul nostru este profund și are o lungă istorie, creată și întreținută de cele două societăți. În clipa în care sărbătorim Centenarul creării României moderne, acest Sezon vine să reamintească relația extrem de strânsă dintre țările noastre. O relație marcată, de-a lungul timpului, de o comuniune profundă, de dialoguri fără rezerve, câteodată de animozități – toate acele evenimente care, practic, construiesc, zi de zi, coloana vertebrală a unei relații.

Uniți prin Europa suntem. La fel, suntem uniți prin francofonie. Ne-am dorit, încă de la început, ca programul acestui Sezon să fie oglinda societăților noastre și a epocii noastre, ancorat în secolul XXI, dar cu rădăcinile adânc înfipte în bogata istorie a latinității ambelor țări.

În același timp, ne-am dorit să dăm cuvântul și locul cuvenit și creatorilor contemporani și comunităților noastre. Una dintre priorități a fost să avem un Sezon democratic și care să includă elemente cât mai variate. Toate acestea pentru îndeplinirea obiectivului comun de a ne re-imagina relația alegând strategic să ne adresăm în primul rând generațiilor tinere.

Un număr mare de structuri culturale, de învățământ și de cercetare, franceze și românești, și-au dorit să se înscrie și să se asocieze acestui demers de redescoperire a celeilalte țări și culturi.

Numeroase colectivități s-au implicat pentru ca Sezonul să fie prezent în întregul teritoriu, atât în Franța, cât și în România și să poată atinge un public cât mai larg.

Actorii economici din cele două țări ne-au acordat încredere și s-au angajat să susțină acest program pe care o să îl descoperiți prezentat aici.

Și vrem să le mulțumim tuturor! Pasiunea cu care s-au implicat este mărturia dinamismului lor și, în egală măsură, a deschiderii lor către ideea de colaborare dintre Occidentul și Orientul Europei.

Tinerii creatori și proiectele digitale sunt, la rândul lor, nucleul inovativ al Sezonului. Ne propun perspective noi ale întâlnirilor celor două țări și ne vorbesc despre artă, dragoste, viață, amintiri și speranță, toate strâns legate unele de celelalte.

Sperăm că programarea va reuși să convingă și să entuziasmeze un public cât mai larg, mai divers și mai numeros. Sperăm că acest Sezon, al cărui obiectiv principal este să dea ocazia publicului român și francez de a avea o perspectivă nouă asupra societăților noastre și a relațiilor lor în Europa, să poată stârni și hrăni curiozitatea noastră reciprocă.

Un Sezon care ne invită să depășim și chiar să uităm clișeele despre Franța și România.

Jean-Jacques Garnier
Comisar general pentru Franța
Jean-Jacques Garnier a fost director și administrator de teatru, în repetate rânduri, director de cinema, atașat pe domeniul cultural și al audiovizualului (în Singapore și Australia), directorul misiunii de relații culturale al Înaltului Comisariat al Franței în Noua Caledonie și director al Institutului Francez (Khartoum și Tokyo). După acest parcurs atipic, de peste 30 de ani, dedicat difuzării și promovării culturii franceze atât în plan național, cât și internațional, în ianuarie 2017 s-a alăturat Institutului Francez de la Paris pentru o nouă aventură culturală în calitate de Comisar general al Sezonului România-Franța.
Andrei Ţărnea
Comisar general pentru România
Diplomat de carieră din 1998, Andrei Țărnea, care a condus timp de șapte ani Institutul Aspen din România, a fost ales Comisar general al Sezonului România-Franța de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român. Până în prezent, a avut responsabilități legate de afaceri bilaterale și strategice, planificare politică, diplomație publică și culturală. A locuit timp de 3 ani în Statele Unite ale Americii și 6 ani la Bruxelles. Publică în mod regulat articole și analize despre politică externă, securitate internațională, dezvoltare economică, cultură și societate.

IDENTITATEA VIZUALĂ

Țări surori, deși nu sunt vecine, România și Franța se aseamănă din multe puncte de vedere. Ambele cu limbi latine, culturile lor nu au încetat nicio clipă să se întâlnească, să împrumute una de la cealaltă, să se întrepătrundă. De aici rezultă o tulburătoare simetrie, rezonând într-o Istorie de două milenii, adesea agitată, câteodată comună… dar niciodată banală! De la nașterea Imperiului Roman până la concretizarea proiectului european, cuplul franco-român a demonstrat o solidaritate care a înfruntat timpul și clișeele.

Iată alegoria acestui „cuplu pasional, surprinzător și multiplu“, pe care agenția ©SUPER! l-a mobilizat de-a lungul unei campanii - gândite ca un joc de oglinzi și articulate în jurul a două imagini cheie. Reflectarea lor, în egală măsură strategică și umoristică, a dus la formarea a două cupluri aflate în afara timpului, dar conectate în mod abil într-o simbioză plină de emoție.

Dacă publicul francez va descoperi o Édith Piaf efectiv iubită, pierdută în brațele Contelui Dracula, de cealaltă parte, omoloaga sa din România, Maria Tănase, se va lăsa îmbrățișată de... Napoleon! Această punere în paralel, dragă Sezoanelor încrucișate, este perfect ilustrată aici prin alegerea figurilor masculine și, cu atât mai mult, de cele două frumoase femei latine cu destine și traiectorii izbitor de asemănătoare, având chiar unele detalii aproape identice.

Un concept puternic și bogat în nuanțe, a cărui realizare i-a fost încredințată de agenție lui Tofdru. Unul dintre cei mai mari creatori de afișe din Europa Centrală, artistul și plasticianul Tofdru realizează colaje cu accente Pop. El readuce la viață și în plină actualitate patru figuri legendare, istorice sau mitice, un dublu mariaj anacronic care anunță frumoasele întâlniri ce vor urma…

Un fundal colorat, de impact, care invită popoarele României și Franței să vibreze de dorințe și interese reciproce.

Agenția ©SUPER!
TofDru