Istoria sezoanelor

Începând cu anul 1985, Anii și Sezoanele încrucișate au pornit un dialog între Franța și peste 50 de țări. Dedicate, la început, în mod exclusiv artelor și culturii, acestea s-au deschis ulterior către cercetare, educație, sport, turism sau gastronomie. Cu o durată de 3 până la 6 luni (Sezonul) sau 6 până la 12 luni (Anul), Anii și Sezoanele încrucișate sunt decise la cel mai înalt nivel al Statului și reflectă orientarea strategică a politicii externe a Franței.

Exerciții de cooperare bilaterală unice în lume, aceste programe sunt demarate de către Institutul francez, operator al Ministerului Afacerilor Externe și al Dezvoltării Internaționale și de către Ministerul Culturii și Comunicării. Organizate, în comun, între Franța și țara parteneră (care desemnează fiecare un comisar general responsabil de programare), ele au ca scop crearea unor legături durabile, favorizarea co-producțiilor artistice, dezvoltarea schimburilor culturale, economice sau universitare, și întărirea cooperării atât la nivel național, cât și la nivel local, oferind deseori operatorilor o expunere internațională.

Anii și Sezoanele încrucișate permit publicului larg să descopere dinamismul și diversitatea culturală a țării invitate, în egală măsură în care difuzează în străinătate o imagine reînnoită și creativă a Franței, în toate domeniile. Acestea beneficiază de sprijinul susținut al unui Comitet de mecena, asociat alegerilor de programare, dar și de cel al numeroaselor colectivități teritoriale franceze și străine.

În cele din urmă, Anii și Sezoanele încrucișate oferă ocazia vizitelor politice bilaterale, de înalt nivel, și permit punerea în aplicare a parteneriatelor structurale dintre Franța și țara parteneră.