Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii

Arhitectură, Arte vizuale & Creație Digitală, Cinema & Audiovizual, Muzică, Pluridisciplinar

SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii, București este cel mai mare festival din România dedicat luminii și tehnologiilor bazate pe lumină, care include anual o serie de instalații de lumină, proiecții video, proiecte de iluminat arhitectural sau instalații artistice interactive ale artiștilor locali și internaționali. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB și are loc anul acesta în perioada 18-21 aprilie.

Ediția 2019 a festivalului marchează două evenimente majore ale anului: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și deschiderea Sezonului România-Franța la București, care se vor reflecta în tema ediției, intitulată: EuropeLights. Directorul artistic și curatorul celei de-a cincea ediții a festivalului de la București este directorul și producătorul Fête des Lumières – Lyon, Jean-François Zurawik.

***

Fête des Lumières este un eveniment internațional renumit pentru instalațiile sale temporare de lumini, în timpul cărora orașul este metamorfozat timp de patru seri magice, reconectându-se cu propria tradiție populară și religioasă, care datează din 1852. În anii 1960, tradiția a fost continuată prin concursurile de iluminare a vitrinelor magazinelor , iar în 1989, Lyon a adoptat primul său Plan Lumière, adăugând astfel un nou capitol la istoria sa: iluminarea siturilor de patrimoniu, care s-a extins apoi în piețe, străzi, poduri etc. Lumina este acum o parte integrantă din identitatea orașului Lyon, evidențiind frumusețea arhitecturii și creând minunate peisaje nocturne.

Asocierea cu Fête des Lumières – Lyon reprezintă, așadar, o onoare, grație lungii tradiții a acestei sărbători, și un punct de atracție de interes major pentru publicul român. Tradiția și know-how–ul care și-au lăsat amprenta asupra sărbătorii și fac din Lyon un reper pe harta festivalurilor dedicate luminii ajung și la București, prin intermediul directorului artistic și curatorului ediției de anul acesta a Spotlight.

Jean-François Zurawik

Având studii în domeniul comunicării și al audio-vizualului, Jean-François Zurawik și-a creat propria companie de producție audio-vizuală și de organizare de evenimente la Strasbourg. Munca sa l-a condus de-a lungul Europei, al Africii de Nord și al Orientului Mijlociu. Din anul 2003, conduce departamentul de evenimente al Primăriei orașului Lyon și este responsabil pentru coordonarea generală a Fête des Lumières, festival emblematic care găzduiește mai mult de două milioane de vizitatori în cele patru seri, fiind un punct de referință, la nivel mondial, în domeniul evenimentelor de iluminare urbană. Fête des Lumières a primit Premiul pentru cel mai bun eveniment public în 2007 și Premiul de excelență, în 2010, decernat de profesioniști francezi din domeniu.

Informations

18/04/2019 - 21/04/2019


Calea Victoriei Calea Victoriei
București


https://spotlightfestival.ro