Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Specii de spații

Arte vizuale & Creație Digitală

Specii de spații – Lucrări din colecția de artă contemporană Société Générale

Expoziția include lucrări alese din colecția băncii Société Générale, realizate de 24 de artiști, între care Imi Knoebel, Jonathan Monk, Otobong Nkanga, Vik Muniz, Guy Tillim sau Bernard Frize. Acestora li se adaugă 4 „studii de caz” ori mini-retrospective: expuneri mai ample care grupează alte teme și preocupări în jurul lucrării/lucrărilor din colecție. Artiștii prezentați în acest format sunt Farah Atassi, Julien Previeux, Danica Dakic și Florian & Michael Quistrebert. Selecția făcută de curatorul expoziției, Mihnea Mircan, urmărește, pe de o parte, să reproducă diversitatea colecției Société Générale, în subiecte și stiluri ori medii, dar și în privința generațiilor și ariilor geografice din care provin artiștii, și pe de altă parte, să raporteze aceste direcții de investigație plastică, inevitabil eterogene, la un nucleu tematic comun. Expoziția își împrumută titlul de la volumul „Espèces d’espaces” (1974), de Georges Perec, un eseu despre locuire, spații domestice și publice, reale ori abstracte. În dialog cu Perec și artiștii participanți, expoziția propune noi moduri de a privi și naviga spații familiare sau necunoscute, și pune în scenă convențiile, comportamentele și pragurile care separă speciile de spații între care trăim.

Scenografia expoziției, semnată de Ideogram Studio, integrează aceste idei într-o succesiune de ‘colțuri’ care marchează limitele unor ‘camere’ imaginare, suprapuse sau întretăiate, atât între ele cât și cu cele două săli ale muzeului pe care expoziția le ocupă. Aceste demarcații recompun spațiul în noi configurații și permit juxtapuneri inedite între modurile de imaginație spațială propuse de lucrări. Între lucrările reprezentative, Pickpocket (Hoțul de buzunare) de Julien Prèvieux îmbină referințe din sculptura futuristă și cinematografia lui Robert Bresson într-un volum monumental și plin de elan.

O continuare a acestei expoziții va fi prezentată la Rezidența BRD – Scena9. Un capitol din cartea Specii de spații se numește Spațiu (Continuare și sfârșit) – acesta va fi titlul unui proiect site-specific realizat, în colaborare, de artiștii Iulia Nistor și Achraf Touloub.

Informations

18/04/2019 - 14/07/2019


Muzeul Național de Artă al României Calea Victoriei 49-53
București