Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Sezonul României la Centrul Pompidou

Arte vizuale & Creație Digitală

„Sezonul României la Centrul Pompidou” va pune în evidență, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistică, în egală măsură intim și profund, legat de scrierea istoriei artei moderne și contemporane.

Sezonul România-Franța 2019 este ocazia de a reveni asupra istoriei dinamicii culturale internaționale a secolului XX, pentru care Parisul a fost, mult timp, placa turnantă a debuturilor și afirmărilor unde reprezentanții scenei artistice din Europa Centrală și de Est au jucat rolurile principale. Prin câteva figuri fondatoare ale modernității artistice și  avangardelor, muzeul va dezvălui bogăția istoriei în expoziții, instalații și parcursuri tematice.

Centrul Pompidou deține un reper absolut al artei moderne: Atelierul Brâncuși. Acesta va fi unul dintre spațiile principale ale sezonului cu o instalație lui Mihai Olos (1940 – 2015), creatorul vizionar și artistul carismatic, urmată de o întâlnire între Ciprian Mureșan și Şerban Savu care îl vor transforma într-un observator, într-o cameră cu ecou. Un dialog inedit va fi creat la muzeu, între  Matisse și Pallady, în jurul „Bluzei românești” ; o expoziție Andrei Cădere (1934 – 1978) va prezenta aproximativ 50 de opere ale artistului în colecțiile permanente, în paralel cu parcursul Ponctuations marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Brătescu, Brudașcu, Grigorescu, menționând doar câțiva dintre aceștia.

Spațiul Focus va găzdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919 – 1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta între Ciprian Mureșan și Șerban Savu, precum și o instalație creată de Adrian Ghenie. În final, Galerie du Musée îi va aduce un omagiu, în 2019, operei, pe cât de insolentă, pe atât de intempestivă a lui Isidore Isou (1925 – 2007), printr-o monografie extraordinară.