Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România

Arte vizuale & Creație Digitală

„Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România – 100 de ani de intimitate” este o expoziție pedagogică (fotografie și text) reprezentând marile personalități române din Franța și franceze din România care, de-a lungul istoriei, au participat la construcția și strălucirea culturală a celor două țări.

Expoziția retrasează prezența marilor personalități române în Franța și franceze în România. Intenția proiectului este aceea de a pune în lumină opera scriitorilor, oamenilor de știință, artiștilor, actorilor, muzicienilor, arhitecților sau compozitorilor care au țesut legături indestructibile între Franța și România. Opera lor care participă azi la strălucirea celor două țări este o simbioză  între cele două culturi.

Cioran, Eliade, Brâncuși…Toata lumea cunoaște aceste nume, dar câți știu în Franța că aceștia sunt români? Cine își mai amintește ca Dadaismul a fost creat de un român, Tristan Tzara? Că motorul cu reacție a fost inventat de un alt român, Henri Coandă? …

Cine mai știe în România că fața actuală a Bucureștiului se datorează marilor arhitecți francezi – de la Ateneul Român la sediul Băncii naționale sau a Politehnicii? Că unirea principatelor și crearea instituțiilor moderne ale tinerei Românii i se datorează împăratului francezilor, Napoleon al III-lea? Sau că generația pașoptistă a fost educată, la Paris, de Edgar Quinet și Jules Michelet, care au scris minunate cărți consacrate României?…

Expoziția, prezentată pe grilajele Muzeului Național de Artă al României, merge în întâmpinarea publicului. Este prezentată în trei limbi – română, franceză și engleză – pentru a fi accesibilă tuturor.

Informations

18/04/2019 - 15/07/2019


Muzeul Național de Artă al României Calea Victoriei 49-53
București