Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Franța la TIFF

Cinema & Audiovizual, Dezbateri, Muzică, Pluridisciplinar

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare eveniment dedicat filmului din România, va organiza, în cadrul ediției din 2019, proiectul „Sezonul francez la TIFF”, care are ca principal scop întărirea relațiilor culturale dintre România și Franța, reprezentând un excelent prilej de a valoriza relațiile tradiționale dintre cele două țări.

TIFF își propune, astfel, să promoveze arta cinematografică franceză și să prezinte cele mai importante filme ale momentului realizate de autori francezi, alese după criterii ce țin de originalitatea subiectelor și forța imaginilor. Cunoscut ca un festival al viziunilor proaspete și pline de imaginație, TIFF adresează acest proiect unui public a cărui dimensiune a crescut de la an la an, incluzând atât cinefili, cât și oameni din industria cinematografică internațională.

Proiectul „Sezonul francez la TIFF” va aduce pe scena Clujului o selecție importantă de filme, invitați prestigioși, precum și întâlniri profesionale și activități creative, ilustrând creația cinematografică franceză contemporană. Vor fi prezentate filme franceze recente, completate de prezența unor regizori și producători francezi. TIFF îi va dedica regizorului francez Michel Gondry o amplă retrospectivă, oferind publicului totodată oportunitatea de a (re)descoperi proiectele interactive ale regizorului. Invitat special la TIFF va fi și pianistul și compozitorul Jean-Michel Bernard, cu care Gondry a colaborat de-a lungul anilor, și care va susține un cine-concert și un master-class.

Informations

31/05/2019 - 09/06/2019


Cluj-Napoca Cluj-Napoca
Cluj-Napoca


https://tiff.ro/

1 Uzina Filmelor de Amatori

Cinema & Audiovizual, Pluridisciplinar

Uzina Filmelor de Amatori: 3 ore. 15 decoruri. Un milion de scenarii posibile

Creată de renumitul regizor, scenarist şi producător francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind), Uzina Filmelor de Amatori este o instalație interactivă revoluționară, gândită să dezvolte, să cultive și să răspândească pasiunea pentru film. Proiectul găzduit la Cluj, în perioada 31 mai – 31 iulie, în CREIC – Centrul de Excelență pentru Industrii Creative, este și un excelent exercițiu de creativitate ce poate fi parcurs alături de prieteni, familie sau colegi.

Într-un studio amenajat de peste 500 mp, cu 15 decoruri, publicul are la dispoziție  echipamentul si toate resursele necesare pentru ca timp de 3 ore să creeze de la zero un film.

În ultimii ani, proiectul a fost implementat în mai multe orașe din lume, precum Montreal, Buenos-Aires, Frankfurt, Moscova, Rotterdam, Paris sau Cannes.

CONCEPT 

Fiecare participant experimenează tot ce se întâmplă în fața, dar și în spatele camerelor de filmat.  Sub îndrumarea instructorilor Uzinei, echipele înscrise trec prin toate etapele de producție: de la scenariu, distribuție, regie, până la crearea efectelor speciale și a coloanei sonore.

Pasul 1 : Povestea

Grupul face un tur complet al decorurilor, ceea ce îi ajută să aleagă genul filmului pe care îl vor crea, personajele și intriga. Tot acum, grupul își desemnează o persoană responsabilă cu operarea camerei de filmat. Urmează scrierea scenariului care va fi detailat scenă cu scenă, se atribuie rolurile și se selectează accesoriile necesare.

Pasul 2 – Filmarea

Cu ajutorul unei camere video, grupul filmează propriul său film, în ordinea cronologică a scenelor,după metoda ‘turnat-montat’: o singură dublă pentru fiecare plan.

Pasul 3 – Proiecția

La finalul fiecărei sesiuni, filmele vor fi proiectate în mini sala de cinema din uzină. Fiecare echipa va primi propria producție și în format digital, pentru a o putea revedea oricând.

Accesul în Uzina Filmelor de Amatori este gratuit, dar necesită înregistrare prealabilă.

Informations

31/05/2019 - 31/07/2019


CREIC – Centrul de Excelență pentru Industriile Creative Strada Lombului FN


https://uzinadefilme.com/

2 3 x 3 - In memoriam Agnès Varda

Cinema & Audiovizual
Un omagiu adus reginei cinematografiei franceze, scurta selecție de filme proiectate anul acesta la TIFF în cadrul secțiunii 3×3 evocă stilul inconfundabil al legendarei Agnès Varda.

În cei 60 de ani de carieră, Varda a alternat între ficțiune și documentar, păstrând, în același timp, o viziune cinematografică unică. Un simbol inegalabil al Noului Val Francez, artista a primit de-a lungul timpului numeroase distincții de onoare la cele mai importante evenimente cinematografice din lume: César (1997), Palme d’Or la Cannes (2005)un Leopard de onoare la Locarno (2014), Berlinale Camera (2019) și a fost prima femeie regizor care a primit Premiul pentru întreaga carieră la Oscar (2017), fiind totodată și cel mai în vârstă câștigător al râvnitei statuete.

Selecția TIFF propune 3 dintre cele mai importante producții ale sale: Cléo de 5 à (Cleo de la 5 la 7,1961) este un mix de documentar și ficțiune, în care protagonista, o cântăreață de succes, așteaptă rezultatul unei biopsii în intervalul orar din titlu.  Sans toit ni loi (Fără acoperiș și fără lege, 1985), premiat cu Leul de aur la Festivalul de Film de la Veneția, este portretul complex al unui suflet pierdut într-o lume total indiferentă.

Forța și originalitatea incredibilă a cineastei franceze se regăsesc și în Visages Villages(Chipuri, locuri, 2017), realizat la vârsta de 89 de ani, alături de fotograful JR, unul dintre cei mai importanți artiși vizuali ai momentului. Nominalizat la Oscar, premiat la Cannes și  desemnat cel mai popular documentar la Vancouver, documentarul spune poveştile unor oameni obişnuiţi într-o manieră neobişnuită.

Agnès Varda s-a stins din viață pe 29 martie 2019, lăsând iubitorilor de cinema o moștenire inestimabilă, un model de curaj și creativitate și o adevărată sursă de inspirație.

Informations

31/05/2019 - 09/06/2019


Cluj-Napoca Cluj-Napoca


https://tiff.ro/program-TIFF-2019

3 Focus Franța la TIFF

Cinema & Audiovizual
În cadrul Focusului francez, între 31 mai și 9 iunie, publicul va urmări în premieră în România o serie de producții noi dintre cele mai diverse, semnate de regizori aflați în plină ascensiune.

Printre filmele și evenimentele confirmate în secțiunea dedicată cinematografiei franceze se numără comedia pariziană Doubles Vies (Veneția, Toronto), în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de success se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

Parte din selecția de filme incluse în Focus Franța, Jean Paul Gaultier Freak & Chic, cel mai recent documentar semnat de regizorul Yann L’Hénoret, îl urmărește pe legendarul designer francez de-a lungul a șase luni, surprinzându-l în plin proces de creație. Actori, dansatori, artiști de circ și cabaret, referințe pop și creaturi flamboaiante cuceresc scena în Fashion Freak Show – conceptul revoluționar pus în scenă de ,,copilul teribil al modei franceze’’, la aniversarea celor 40 de ani de carieră. Detalii intime din viața protagonistului, momente-cheie din evoluția sa pe scena modei internaționale și un omagiu adus celor mai importanți oameni din viața lui completează imaginile spectaculoase din show-ul produs de Jean Paul Gaultier – o petrecere colosală în culisele căreia publicul TIFF va intra în premieră în România, întâlnind staruri precum Madonna sau Vanessa Paradis.

O autobiografie condimentată cu muzică și lumini readuce la viață atmosfera anilor ’70 din Le Palace, clubul parizian în care artiști renumiți ai epocii, precum Karl Lagerfeld, Mick Jagger sau Andy Warhol, întâmpinau zorii zilei pe ringul de dans. Golden Youth (Une jeunesse dorée), cel de-al doilea film regizat de Eva Ionesco, urmărește povestea lui Rose, o adolescentă de 16 ani, a cărei șansă de evadare din centrul de plasament în care a crescut vine sub chipul lui Michel – tânărul care o va introduce în lumea extravagantă a petrecerilor, interpretat de Lukas Ionesco, fiul regizoarei cu origini românești, care o va însoți la cea de-a 18-a ediție TIFF. Viața lor pare un șir nesfârșit de distracții, până când întâlnirea cu un cuplu boem, trecut de prima tinerețe (Isabelle Huppert și Melvil Poupaud) le va întoarce amândurora viețile cu susul în jos.

Un eveniment neașteptat îi transformă complet viața și lui Frank, tânărul pompier a cărui înfățișare este complet distrusă după un incediu mistuitor în Through the Fire (Sauver ou périr), al doilea lungmetraj semnat de Frederic Tellier. În interpretarea fenomenală a lui Pierre Niney (Premiul César în 2013 pentru rolul principal din Yves Saint Laurent), bărbatul proaspăt căsătorit și viitor tată va fi nevoit să lupte pentru a-și recăpăta viața de dinainte.

Starul francez Benoît Poelvoorde va surprinde fanii cinemaului francez în două roluri extrem de comice. În comedia Raoul Taburin (r. Pierre Godeau) – o adaptare după benzile desenate realizate de Jean-Jacques Sempé, actorul intră în pielea celebrului vânzător de biciclete care nu și-a putut ține niciodată echilibrul pe două roți. La fel de bizar este și rolul din Keep an Eye Out (Au poste!), comedia absurdă în regia lui Quentin Dupieux (creatorul cauciucului ucigaș din Rubber) în care doi polițiști anchetează o crimă printre evenimente neprevăzute, morți accidentale și tone de umor negru. Deerskin, cel mai recent film al regizorului va fi proiectat anul acesta la Cannes, în deschiderea secțiunii Director’s Fortnight.

Din selecția de filme incluse în secțiunea dedicată cinematografiei franceze contemporane mai face parte și câștigatorul Ursului de Aur la Berlinală. Synonyms, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, va putea fi urmărit în premieră națională la TIFF 2019, alături de alte câteva titluri-surpriză ce urmează să fie dezvăluite în următoarea perioadă. Tot în premieră, iubitorii de film și cinema îl vor asculta live pe compozitorul, pianistul și producătorul Jean-Michel Bernard, în cadrul cine-concertului „Soundtrack of Dreams’’.

Informations

31/05/2019 - 09/06/2019


Cluj-Napoca Cluj-Napoca


https://tiff.ro/program-TIFF-2019

4 Retrospectiva integrală Michel Gondry 100%

Cinema & Audiovizual

La cea de-a 18-a ediție, TIFF dedică o retrospectivă completă regizorului, scenaristului și producătorului francez Michel Gondry. Premiat cu un Oscar în 2005, pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), realizat alături de Charlie Kaufman și Pierre Bismuth, Gondry este cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru inovațiile stilistice care au revoluționat cinematografia contemporană. Tehnica, experimentul, instalaţia (în înţelesul artistic al cuvântului) sunt elemente foarte importante pentru regizorul francez, al cărui stil unic și foarte inventiv, copilăros și deopotrivă sofisticat, cucerește de fiecare dată publicul. Este recunoscut în industrie pentru soluțiile sale creative și pentru tehnicile inedite la care apelează pentru a crea efecte vizuale handmade, printre inovațiile stilistice care se leagă de numele lui numărându-se și  efectul bullet time, atât de spectaculos rafinat de autorii trilogiei Matrix.

Cariera sa a debutat pe vremea când studia artele vizuale și activa ca toboșar într-o formație pop, pentru care a realizat primele sale videoclipuri. În scurt timp, Gondry a ajuns să semneze clipuri pentru Björk, The Rolling Stones, Massive Attack, Radiohead, Beck, The Chemical Brothers, Daft Punk și mulți alții, iar în scurt timp a intrat în atenția Hollywood-ului. În 2001 se lansa la Cannes comedia Human Nature, debutul său regizoral (inclus în competiția primei ediții de TIFF, în 2002), iar în 2005, cineastul se afla pe lista câștigătorilor la Oscar, cu povestea de dragoste metafizică din Eternal Sunshine of the Spotless Mind, în care Jim Carrey și Kate Winslet, nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, intră în pielea unor foști iubiți care decid să-și șteargă din minte, printr-o procedură medicală, orice amintire legată de relația lor.

Evadarea din realitate este, de altfel, una dintre temele favorite ale lui Gondry. În 2006, regizorul o abordează din nou, în The Science of Sleep (La science des rêves), unde personajul principal alege să trăiască în lumea fantastică a viselor sale, în detrimentul incertitudinilor din viața lui de zi cu zi. Coloana sonoră a filmului, premiată la Cannes în 2007, este semnată de Jean-Michel Bernard, și el confirmat deja ca prezență la cea de-a 18-a ediție TIFF. Unul dintre colaboratorii frecvenți ai regizorului, artistul care va concerta la Cluj-Napoca a compus și muzica pentru Be Kind Rewind (2008), lansat la Sundance, în care Jack Black și rapperul Mos Def interpretează rolurile a doi angajați ai unui centru de închirieri video, care șterg accidental toate casetele din magazin și hotărăsc apoi să înlocuiască tot conținutul video cu o serie de filme realizate chiar de ei, cu buget zero. Lansat în același an, tripticul Tokyo! regizat alături de Bong Joon-ho și Leos Carax a avut premiera la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard.

Pasiunea sa pentru inventică își face simțită prezența în multe dintre filmele lui. Mașinile de luptă din comedia cu supereroi The Green Hornet (2011), marele succes de box-office din cariera sa, frizează realitățile tehnice, iar lumea fantastică imaginată în Mood Indigo (L’écume des jours, 2013), povestea adaptată după romanul suprarealist semnat de Boris Vian, a fost distinsă cu un Premiu César pentru decorurile fabuloase cu mașini zburătoare și tehnologii care prind viață.

Versatilitatea lui Gondry e evidențiată de diversitatea de genuri pe care artistul le-a abordat de-a lungul carierei sale: de la portrete-documentar precum Dave Chappelle’s Block Party (2005) și The Thorn in the Heart (L’epine dans le coeur, 2009), la comedii cu adolescenți – The We and The I (2012), filme de aventură – Microbe et Gasoil(2015) și producții animate precum filmul-experiment ce ilustrează o conversație cu Noam Chomsky, intitulat enigmatic Is The Man Who Is Tall Happy?  (2013).

Alături de filmele incluse în Retrospectiva integrală Michel Gondry 100%, publicul TIFF este invitat să experimenteze și Uzina Filmelor de Amatori – proiectul creat de cineastul francez, un concept interactiv în care publicul devine creator de film, parcurgând toate etapele de producție și având la dispoziție peste 15 decoruri și toată aparatura necesară. Toate detaliile despre proiect se regăsesc pe www.uzinadefilme.com unde pot fi deja rezervate locurile.

Informations

31/05/2019 - 09/06/2019


Cluj-Napoca Cluj-Napoca


https://tiff.ro/program-TIFF-2019

5 CONCERT LES NÉGRESSES VERTES

Muzică

Legendarul grup francez de etno-punk concertează pentru prima dată în România, sărbătorind 30 de ani de la lansarea albumului lor de debut.

Les Négresses Vertes sunt una dintre puținele trupe rock care au cunoscut succesul internațional fără să cânte în limba engleză, reușind să vândă milioane de albume în întreaga lume. Muzica lor născută în periferiile Parisului este un mix inedit de etno, ritmuri flamenco, atitudine punk și influențe rock. Cele mai mari hit-uri ale lor, „Voila L’ete”,  “Zobi La Mouche” , “Apres La Pluie” au rămas săptămâni întregi în clasamente, cucerind publicul cu energia lor. De-a lungul timpului, francezii au colaborat cu nume mari precum Massive Attack sau Howie B.

În 2018, Les Négresses Vertes s-au reunit după o pauză de 18 ani pentru a începe un turneu mondial de celebrare a 30 de ani de la albumul ,,Mlah’’, în care este inclus și concertul din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Evenimentul este organizat în cadrul  „Sezonului România-Franţa 2019” la TIFF.

Informations

04/06/2019 - 04/06/2019


Casa de Cultură a Studenților Piaţa Lucian Blaga 1-3


https://tiff.ro/evenimente-muzicale/concert-les-negresses-vertes

6 CINE-CONCERT: JEAN-MICHEL BERNARD -„SOUNDTRACK OF DREAMS”

Cinema & Audiovizual, Muzică, Pluridisciplinar

Multi-premiatul pianist, compozitor, orchestrator și producător Jean-Michel Bernard va putea fi ascultat live la TIFF18. Bernand este compozitorul preferat al regizorului Michel Gondry pentru care a compus coloana sonoră a mai multor filme, inclusiv La science des rêves, pentru care Bernard a fost premiat la Cannes. Compozitorul francez este cunoscut pentru compozițiile unice de pe coloanele sonore ale unor producții cinematografice renumite ca Paris-Manhattan (r. SophieLellouche), Hugo (r. Martin Scorsese) sau Madame Bovary (r. Claude Chabrol). A fost premiat pentru realizările sale de către Uniunea Europeană a Compozitorilor de Muzică de Film, iar în 2017 a fost distins cu Grand Prix SACEM. Recent, Jean-Michel Bernard a fost desemnat Artist Steinway, numărându-se acum printre personalitățile importante ale muzicii care cântă exclusiv la clapele acestui remarcabil instrument.

Cine-concertul „Soundtrack of Dreams”  include compoziții proprii, dar și piese celebre ale altor compozitori care au creat muzică de film, precum Lalo Schifrin sau Ennio Morricone. Invitata specială a serii va fi Kimiko Ono, solista cu care Bernard concertează de peste două decenii. Evenimentul este organizat în cadrul  „Sezonului România-Franţa 2019” la TIFF.

7 Franța la EducaTIFF

Cinema & Audiovizual, Educație, Cercetare & Știință

Programul de educație cinematografică pentru copii, EducaTIFF, aduce anul acesta câteva elemente de programare franceză. Filmul Nous les Coyotes (We, the Coyotes) – Hanna Ladoul, Marco La Via, va putea fi vizionat de către tineri. Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani sunt invitați în 31 mai la ora 16.00 la un atelier de familiarizare cu tehnicile filmelor de animație, realizat de către tânăra regizoare și ilustratoare Janis Aussel.

Informations

31/05/2019 - 09/06/2019


Cluj-Napoca Cluj-Napoca


https://tiff.ro/program-TIFF-2019