Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Franța la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Muzică, Pluridisciplinar, Teatru & Dans

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România, cu o tradiție de peste 25 de ani. Cifrele FITS vorbesc de la sine: 3300 de artiști și invitați din 73 de țări, prezintă 540 de evenimente, în 75 de spații de joc, în decursul celor 10 zile de festival. FITS se desfășoară în sălile tradiționale de spectacol, dar cuprinde și o secțiune impresionantă a spectacolelor de stradă și a concertelor din Piața Mare sau din bisericile săsești din Transilvania. Ediția din acest an, a 26-a, se desfășoară sub genericul Arta de a dărui, în perioada 14 – 23 iunie.

FITS reprezintă, dincolo de o celebrare a artelor, o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, circ contemporan, operă, film, carte, expoziție și muzică. Faptul că într-un oraș mic din Transilvania are loc cea mai mare celebrare a artelor spectacolului din lume a atras și atrage în continuare zeci de mii de pasionați de cultură, într-un pelerinaj care umple Sibiul de o efervescentă bucurie. Străzi, piețe, catedrale, biserici, parcuri, cetăți, hale și săli de teatru sunt pline până la refuz cu oaspeți veniți din toate colțurile lumii pentru a se bucura de această sărbătoare.

SEZONUL FRANCEZ DIN CADRUL FITS 2019:

Informations

14/06/2019 - 23/06/2019


Sibiu Sibiu
Sibiu


www.sibfest.ro

1 Izvorul dansului - Eastman Company & TNB Rennes la FITS

Teatru & Dans

Regia și coregrafia: Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui, Muzica: Michael Gallen,Cu: Colin Dunne, Sidi Larbi Cherkaoui, Michael Gallen, Soumik Datta, Decor: Filip Peeters, Light design: Mark Van Denesse, Sound design: Michael Gallen, Jef Verbeeck, Compoziție muzicală extra: Soumik Datta, Colin Dunne, Sidi Larbi Cherkaoui, Consultant artistic: Arthur Nauzyciel, An-Marie Lambrechts, Coregraf asistent: Laura Murphy, Regizor tehnic: Hugh Roche Kelly, Decor: Martin Baarda, Consultanță costume: Caroline Wittemans, Tehnicieni: Mathias Batsleer, Janneke Hertoghs, Echipa de producție: Arnout André de la Porte, Lars Boot

Spectacolul „Izvorul dansului” este o colaborare între coregrafii Colin Dunne și Sidi Larbi Cherkaoui. Inspirându-se din ritmul și sunetul dansului tradițional irlandez al lui Dunne, acești doi artiști extrem de diferiți au pus explorarea sunetului la baza relaționării dintre ei. În „Izvorul dansului”, granițele dintre mișcare și muzică, dintre văz și auz se transformă în sursă ludică, creând noi modalități de exprimare sonoră între grațios și absurd. Lui Dunne și Cherkaoui li se alătură pe scenă compozitorul Michael Gallen și muzicianul Soumik Datta. Compoziția lui Gallen are la bază o diversitate de surse sonore și muzicale și urmărește liniile melodice excentrice ale percuției, ale coloristicii timbrale și ale bogatei tradiții sean-nós, construind un larg univers sonor, ce include suprapunerea pianului cu instrumente cu corzi, texturi electro-acustice și momente corale polifonice.

Mulțumiri: Stephen Collins, Shawn Fitzgerald Ahern, Kopspel
Produs de: Eastman, Once Off Productions & Théâtre National de Bretagne
Comandat de: Dublin Dance Festival, the Abbey Theatre, Sibiu International Theatre Festival, Julidans, Grand Theatre Groningen/Noorderzon Festival, MC93 – scène nationale de Seine-Saint-Denis – Bobigny, Torinodanza Festival, Teatro Stabile di Torino-Teatro Nazionale, deSingel – Antwerp, Grand Théâtre de Luxembourg, Sadler’s Wells – London, Tanz Köln
Cu sprijinul BNP Paribas Foundation, the Flemish Government, the Belgian Federal Government’s Tax Shelter programme and the Arts Council of Ireland/An Chomhairle Ealaíon. Eastman este rezident la deSingel International Arts Campus, Antwerp. Eastman este reprezentat de Maïa – Arts / Emmanuelle de Varax.

Informations

14/06/2019 - 15/06/2019


Centrul Cultural „Ion Besoiu” Strada Emil Cioran nr. 1


https://bit.ly/2HNbQtn

2 Singuri în Univers? - Aérosculpture la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Regia: Jean-Pierre David
Montaj: Marion Expert
Muzica: Cyril Atef
Light design: Luc Kerouanton
Artificii: Pascal Ducos/Silex
Regizor tehnic: Olivier Clapé
Producător: Maria Belloir
Răpire urbană de proporții cosmice

 

„În această seară, membrii S.W.A (Space Worshipers Association) se întâlnesc din nou pentru un contact cu extratereștrii. Ca de fiecare dată, ceremonia începe cu o incantație cântată în jurul liderului spiritual, care dă startul ritualului. Totul se desfășoară ca de obicei, nu se întâmplă nimic… dar deodată, se aude un sunet supranatural.” În spectacolul „Singuri în Univers?”, compania Aérosculpture creează un univers oniric de proporții uriașe, cu acrobați, artiști pe picioroange, muzicieni, păpușari, coruri și pirotehniști, deschizând astfel o cale atemporală spre o altă dimensiune, ce cuprinde sculpturile Aérosculpture: Cometele fermecate, Farfuria zburătoare, Cosmonautul explorator. SPACE® este locul mistic de întâlnire al unei mici asociații de cartier care provoacă un cataclism cosmic din pură întâmplare. Sunteți pregătiți de lansare?! Să pornim spre spațiul cosmic!

Informations

14/06/2019 - 15/06/2019


Piața Mare Piața Mare


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/singuri-in-univers

3 Prolog la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Cu: Ramona Cismaru, Nicolas Peyroux
Ce se întâmplă cu cărțile după ce le citim ? Uitate pe o etajeră prăfuită, abandonate pe stradă, înghesuite într-o cutie, au un sfârșit trist. Însă în mâinile noastre ele zboară, plutesc și se transformă la nesfârșit.
Un spectacol de circ contemporan adecvat pentru orice public. O reprezentație în care elemente acrobatice, dansul și disciplinele de circ se combină pentru a da o nouă viață cărților prăfuite. Nicolas Peyroux și Ramona Cismaru sunt la bază profesori de circ. Pasionați de pedagogia ludică, cei doi și-au propus să promoveze circul contemporan ca artă și activitate recreativă în România.

Informations

14/06/2019 - 17/06/2019


Piața Habermann Piața Habermann


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/prolog

4 Live Concert Broken Back

Muzică

Broken Back reprezintă sunetul următorului val de muzică indie. Muzicianul francez este deja considerat o revelație și a primit un premiu din partea concetățenilor săi. Demo-urile lui au fost ascultate de mii de ori înainte să se lanseze oficial în industria muzicală, atingând 200 de milioane de streaminguri. În prezent, este deținătorul unui disc de aur, iar la începutul anului a lansat un nou single.

Sound-ul Young Love reunește vechea și noua generație sub noi vibrații. Fanii muzicii house și electronice îl recunosc din colaborarea cu un alt artist francez, Klingande, alături de care a înregistrat cântecul Wonders. Broken Back a susținut concerte și spectacole live peste tot în lume, de la Stockholm la Los Angeles și din Atena în Tahiti.

5 Live Concert Juniore

Muzică

Juniore a pornit de la ideea lui Jean de a înființa o trupă de fete, formată din femei talentate și interesante. Această formație pariziană acoperă genuri muzicale precum: surf groove, sunshine pop, sizzling psychedelia și garage rock. Au o linie melodică sexy, elegantă și fresh, cu versuri contrastante, ce abordează teme precum iubirea, despărțirea, rușinea, surprizele neplăcute. Chiar dacă nu vorbești fluent limba franceză, vei înțelege versurile și vei resimți melancolia transmisă de melodiile trupei de fete. Formația abordează o multitudine de subiecte și de genuri, de la sentimentul unei seri de vară la mare, la medii urbane în stil Nouvelle Vague, cu note întunecate. Rezultatul este un album ce emană vibrații puternice și captivează ascultătorul prin linii melodice atractive, armonii captivante și ritmuri coezive.

Informations

15/06/2019 - 15/06/2019


Piața Mare Piața Mare


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/live-concert-juniore

6 Live Concert Adam Naas

Muzică

Adam Naas creează un tip de muzică intimă și romantică, genul dark soul, acompaniată de o voce plină și în același timp liniștitoare. Fiecare melodie de pe primul album al artistului francez de 26 de ani, intitulat „The Love Album”, se topește într-un ocean de nostalgie romantică și romantism sumbru.
Cu o voce ce încântă simțurile, muzica lui face atmosferă, în timp ce versurile sale completează scena cu note de electro și indie. Adam Naas are un cântec pentru fiecare etapă a iubirii, de la acceptarea de sine, la bucuria de a-ți cunoaște sufletul pereche, la ura distructivă de la sfârșitul oricărei povești de iubire.

7 Atelier de circ la FITS

Circ & Artele străzii
Instructori: Cismaru Ramona & Nicolas Peyroux
Școala de circ Alandala din Sibiu vă invită să încercați o activitate ludică și spectaculoasă! O să ne jucăm cu tot felul de obiecte de jonglerie și echilibru care ne vor stimula creativitatea și coordonarea: mingi, farfurii, diabolo, batoan floare, poi-uri, hula hoop, fulare, mingea și sfoara de echilibru. Echipa Alandala este alcătuită din Nicolas Peyroux (FR) și Ramona Cismaru (RO), cu peste 10 ani de experienţă în domeniul circului (diverse proiecte în Belgia, Franţa, Irlanda, Bosnia, Polonia, Turcia şi România) și o formare pedagogică în artele circului (L’école de cirque de Bruxelles). Dorim să promovăm circul contemporan ca artă și activitate recreativă în România .Credem în educația non-formală și suntem adepți ai unei pedagogii care promovează și implică în mod activ concepte precum munca în echipă, încrederea în sine și în ceilalți, depășirea fricilor în deplină siguranță și multe alte abilități umane de care comunitățile actuale au nevoie pentru a crește armonios.
Împreună explorăm diferite tehnici de circ și metode de a ne pune corpul în mișcare, într-o atmosferă pozitivă și dinamică. Vă așteptăm!

Informations

17/06/2019 - 17/06/2019


Piața Mică Piața Mică


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/atelier-de-circ

8 Jonglerii de proporții - La Main de l'Homme la FITS

Teatru & Dans
(Humanoptère)

Regia: Clément Dazin, Concept: Clément Dazin, Cu și de: Martin Cerf, Clément Dazin, Bogdan Illouz, Minh Tam Kaplan, Martin Schwietzke, Jonathan Bou, alternative cu Jonas Beauvais și Thomas Hoeltzel alternativ cu Miguel Gigosos Ronda, Light design și manager scenă: Tony Guérin, Sound design: Grégory Adoir, Inginer sunet: Mathieu Ferrasson, Asistent regie: Hervé Diasnas, Costume: Fanny Veran, Productie, administrare și rezervări La Magnanerie – Victor Leclère, Anne Herrmann, Martin Galamez și Lauréna de la Torre.

Ce este mai important pentru dumneavoastră: munca, familia? Sunteți gata să vă sacrificați chiar și puțin sănătatea pentru a avea succes? Care este gestul pe care îl repetați cel mai des pe parcursul unei zile? Trebuie să jonglăm mai mult pentru a câștiga mai mult? Există vreo legătură evidentă între absurditatea jongleriei și cea de la locul de muncă în general? „Jonglerii de proporții” creionează o microsocietate compusă din șapte jongleri care duce la nașterea unor schimburi complexe. Acest spectacol propune o viziune alegorică asupra anumitor accepțiuni și percepții ale muncii, utilizând o tehnică avansată de jonglerie și acordând atenție corpului interpretului în mișcare. „Doresc să evidențiez absurditatea, deviațiile care transformă munca zilnică în suferință, dar și în eliberare. Cum se transformă corpul? Devenim „animale” – adevărați cai de bătaie a muncii – sau oare sarcinile însele ne permit emanciparea? „Jonglerii de proporții” nu oferă un răspuns, ci este o tentativă de a transpune eforturile depuse la locul de muncă și deci de a pune sub semnul întrebării devotamentul față de profesiile, funcțiile noastre sociale, atât ca indivizi, cât și ca grup.” Clément Dazin

Spectacol nerecomandat celor sub 10 ani.

Producție: La Main de l’homme
Coproducători: Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie / La Brèche à Cherbourg et le Cirque-Théâtre d’Elbeuf, La Maison des Jonglages – Scène conventionnée de La Courneuve, Le Manège, scène nationale de Reims, Furies, Art de la Rue – Pôle National Arts du Cirque en préfiguration à Châlons-en-Champagne, l’Odyssée Scène conventionnée de Périgueux – Institut national des Arts du Mime et du Geste. With the support of Ministère de la Culture et de la Communication DGCA Aide à la création cirque et DRAC- Grand Est, The Regional Council of Grand Est, Département de Seine-Saint-Denis, City of Strasbourg, City of Paris, la Spédidam, de l’Adami – La Culture avec la copie privée, du Groupe Geste(s) et de la SACD Residencies 2r2c, Coopérative de rue et de cirque –Espace Périphérique (Ville de Paris La Villette), La Brèche – PNAC de Cherbourg-Octeville, Les Migrateurs – Strasbourg.
Proiect susținut de: Association Beaumarchais și de City of Paris.

Informations

17/06/2019 - 17/06/2019


Filarmonica de Stat – Sala Thalia Strada Cetății 3-5


https://bit.ly/2HxfA31

9 Un cvintet… de pomină! - Menace d'Éclaircie la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Interpreți: Youen Paranthoen (acordeon); Sebastien boyer (tubă); Julien Tual (chitară); Jean Marie Stephant (tobă); Florian Juillard (fluier, bombarde)
Imaginați-vă cinci frați care cresc pe o insulă îndepărtată… În lipsa unui aparat radio, habar nu au despre topul celor mai bune 50 de melodii. Însă, când descoperă instrumentele muzicale ale străbunilor lor, hotărăsc să pună bazele unei formații de Rock’n Roll. Trupa „Menace d’Éclaircie” a apărut în anul 2008. La început, se descriau drept o fanfară atipică, însă orchestra a abordat rapid un stil de creație propriu, datorită instrumentelor și compozițiilor utilizate. Cinci jachete de piele cu instrumente muzicale universale inventează un stil de rock neașteptat. Un șoc cultural ce se poate transforma în mainstream. Principiul după care se ghidează membrii formației este: surprinde și vei fi ascultat. Cinci muzicieni cu adevărat unici, care știu să transpună și să comunice fericirea pe străzi.

Informations

17/06/2019 - 18/06/2019


Str. Nicolae Bălcescu Str. Nicolae Bălcescu


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/un-cvintet-de-pomina

10 Starea de asediu - Théâtre de la Ville la FITS

Teatru & Dans
De: Albert Camus, Regia: Emmanuel Demarcy-Mota, Asistent regie: Christophe Lemaire, Asistent secund regie: Julie Peigné, Decor: Yves Collet, Light Design: Yves Collet, Christophe Lemaire, Sound Design: David Lesser, Proiecții: Mike Guermyet, Costume: Fanny Brouste, Machiaj: Catherine Nicolas, Recuzită: Griet De Vis, Măști: Anne Leray, Consultant artistic: François Regnault, Asistent lumini: Thomas Falinower, Asistent decor: Clémence Bezat, Asistenți costume: Hélène Chancerel, Albane Cheneau, Élodie Lorion, Peggy Sturm, Asistent măști: Patty Robinet, Antrenament vocal: Maryse Martines

În distribuție: Serge Maggiani, Hugues Quester, Alain Libolt, Valérie Dashwood, Jackee Toto, Hannah Levin Seiderman, Jauris Casanova, Philippe Demarle, Sandra Faure, Sarah Karbasnikoff, Gérald Maillet, Walter N’Guyen, Pascal Vuillemot

 

Un oraș bizar, liniștit dar totodată tensionat. Deodată, apare un tiran și preia puterea. Vorbim despre Ciumă, care impune declararea stării de asediu. Din acel moment, orașul este supus unei dictaturi feroce: suspendarea drepturilor fundamentale, reguli inumane, teroare. Cu ajutorul unui secretar hain, tiranul inoculează boala supușilor săi la întâmplare, omorându-i, până când un tânăr, ajutat de iubita lui, se revoltă și organizează rezistența. Orașul va fi eliberat cu prețul vieții lui. În opera sa, Camus reunește toate temele din scrierile lui: revoltă și rezistență, libertate și manipulare, curaj sau resemnare, umanitate împotriva pasivității, precum și idealul unei lumi unde femeile și bărbații beneficiază de avantajele umanismului asumat. Astfel, piesa ridică întrebări, atât referitoare la momentul prezent, cât și în general, despre viitorul societăților noastre: ce fel de orașe și de comunități umane trebuie construite pentru viitor, cum putem conecta multiplele diversități, cum ne putem reconecta cu natura, respectând-o și preluând din ea forța de a fi umani? […]
Emmanuel Demarcy-Mota

 

Spectacol prezentat în limba franceză, cu traducere în limbile română şi engleză.
Spectacol nerecomandat celor sub 14 ani. Efecte speciale: fulmicoton Coproducători: Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Théâtre national de Bretagne-Rennes, BAM (Brooklyn Academy of Music, New York)

Informations

18/06/2019 - 19/06/2019


Fabrica de Cultură – Sala Faust Strada Triajului 1-3


https://bit.ly/30GiUAL

11 Tango, focul pasiunii - Bilbobasso la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
În distribuţie: Bilbobasso
Povestea întâlnirii pasionale dintre două suflete aprinse, ce se atrag, se vrăjesc și se distrug reciproc pe acorduri de contrabas și de acordeon. Un spectacol plin de forță, eleganță și farmec, ce include joc de foc și una dintre cele mai senzuale forme de dans, tango argentinian. Un show despre dragoste bazată pe flăcări și pe dans, un duet original exploziv și radiant, o creație desăvârșită… la foc mic!
Efecte speciale: foc

Informations

18/06/2019 - 18/06/2019


Piața Mică Piața Mică


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/tango-focul-pasiunii

12 Fantezie în roșu - Mademoiselle Paillette la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans

Mademoiselle Paillette a fost creată în octombrie 2006, la inițiativa lui Isabelle Cahagne, după ce multe alte personaje fuseseră deja create: firele de Praz Organic care se alătură proaspătului partid al legumelor împreună cu Dragoste și Umor pentru a combate agricultura de masă. Preatocii, purtătorii unei Ape Prețioase, în căutarea unui izvor etern care nu seacă niciodată. O familie abundentă de personaje în alb care se mărește fără încetare, personaje feerice care ne arată ce înseamnă blândețea, plenitudinea, dar și hohotele de râs molipsitoare. Felix și micile bucurii ale zahărului, un tată fericit, dar mai ales depășit de tendința bulimică către dulciuri a copiilor săi. Braziliencele, 3 muze în căutarea Iubirii Eterne pe care o întâlnesc în fiecare schimb de priviri. Insectele, care provin din două specii diferite: cele mici și târâtoare, cele mari și zburătoare. Ele sunt dovada vie a faptului că dragostea poate exista în ciuda diferențelor. Un univers feeric în care visul și efemerul își aruncă priviri intense înainte de a dispărea.
Spectacolul prezentat la FITS este un spectacol itinerant ce transpune publicul într-un univers fantastic în care visele par să apară și să dispară.

Informations

19/06/2019 - 20/06/2019


Str. Nicolae Bălcescu Str. Nicolae Bălcescu


https://bit.ly/2JX16uX

13 Traviata - Théâtre des Bouffes du Nord la FITS

Teatru & Dans

Regia: Benjamin Lazar, Concept: Benjamin Lazar, Florent Hubert and Judith Chemla, Aranjament și direcție muzicală: Florent Hubert and Paul Escobar, Vocal direction: Alphonse Cemin, Decor: Adeline Caron, Costume: Julia Brochier, Lumini: Maël Iger, Machiaj și păr: Mathilde Benmoussa, Asistent regie: Juliette Séjourné, Asistent decor: Nicolas Brias and Fanny Commaret

Cu: Florent Baffi (doctorul/the doctor), Safir Behloul (Alfredo Germont), Jérôme Billy (Giorgio Germont), Renaud Charles (flaut), Elise Chauvin (Violetta Valéry), Axelle Ciofolo de Peretti (clarinet), Myrtille Hetzel (violoncel), Bruno Le Bris (contrabas), Gabriel Levasseur (acordeon), Sébastien Llado (trombon), Benjamin Locher (corn/Baron Douphol), Marie Salvat sau (alternativ) Apolline Kirklar (vioară), Juliette Séjourné (Flora Bervoix, Anina).

„Traviata” este înconjurată de un parfum copleșitor și paradoxal de vis și realitate, de parcă viața și moartea acestei femei „ușoare” ar fi mai reale și mai iluzorii decât ale altor eroine de operă. Un parfum din esență de flori rare, cu note de alcool, de pastile, de mângâieri și de bani aparent fără miros, cu care Giuseppe Verdi și-a impregnat compoziția muzicală tocmai în vremea când parfumul curtezanei Marie Duplessis, decedată în 1847, cu șase ani înainte de apariția operei la Veneția, se evapora în neant. În „Traviata – You deserve a better future”, spectatorii ajung mai aproape de Violetta și asistă îndeaproape la ardoarea abandonării de sine între oaspeții acestui muzical fantastic, ce îmbină teatrul și opera, voci care vorbesc și cântă, unde linia dintre instrumente și voce este insesizabilă, iar Charles Baudelaire apare alături de Christophe Tarkos, și unde cântă și mor fantomele unui Paris în verva industrializării, al cărui viitor îl trăim acum.
Spectacol prezentat în limbile franceză și italiană, cu traducere în limbile română şi engleză.
Spectacol nerecomandat celor sub 12 ani.Efecte speciale: 2 puști GaussProducție C.I.C.T. – Théâtre des Bouffes du Nord
Co-producție Théâtre de Caen; Espace Jean Legendre, Théâtre de Compiègne – scène nationale de l’Oise en préfiguration; Le Parvis – scène nationale de Tarbes-Pyrénées; le Théâtre – scène nationale Mâcon-Val de Saône; TANDEM scène nationale; Théâtre Forum Meyrin/Genève; Le Moulin du Roc–scène nationale de Niort; Théâtre de l’Incrédule; Cercle des partenaires des Bouffes du Nord
Finanțarea proiectului la Région Ile-de-France
Cu sprijinul SPEDIDAM and from Arcadi Île-de-France
Cu participarea artistică Jeune théâtre national
Construcție decor: Ateliers du Moulin du Roc – Scène Nationale de Niort
Théâtre de l’Incrédule is supported by Région Normandie

Informations

19/06/2019 - 20/06/2019


Filarmonica de Stat – Sala Thalia Strada Cetății 3-5


https://bit.ly/2EpUuSs

14 Sentimente în flăcări - Bilbobasso la FITS

Circ & Artele străzii
În distribuţie: Bilbobasso
Un cuplu într-un ring. Au mulți ani de căsnicie în spate, iar relația lor a ajuns la nivelul cruzime și violență. Astăzi, sunt mereu la limită și ori de cât ori se apropie unul de altul, ajung la cuțite. Situația se aprinde de la cele mai mici lucruri. De fapt, în casa lor, totul pare că va izbucni în flăcări! Gătitul, spălatul rufelor, aspiratul – toate aceste activități și tot felul de obiecte cotidiene ajung în mijlocul unei adevărate și imprevizibile coride domestice, în care focul, fumul și scânteile colorate transformă o situație cât se poate de obișnuită într-o reală și splendidă pocnitoare uriașă. „Bilbobasso” e comedie, luptă, duel, e ambivalent, nebunesc, ludic, sălbatic și dur. Vă va revoluționa certurile!

Informations

19/06/2019 - 19/06/2019


Piața Mică Piața Mică


https://bit.ly/2EpY3b8

15 Fantezie în alb - Mademoiselle Paillette la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans

Mademoiselle Paillette a fost creată în octombrie 2006, la inițiativa lui Isabelle Cahagne, după ce multe alte personaje fuseseră deja create: firele de Praz Organic care se alătură proaspătului partid al legumelor împreună cu Dragoste și Umor pentru a combate agricultura de masă. Preatocii, purtătorii unei Ape Prețioase, în căutarea unui izvor etern care nu seacă niciodată. O familie abundentă de personaje în alb care se mărește fără încetare, personaje feerice care ne arată ce înseamnă blândețea, plenitudinea, dar și hohotele de râs molipsitoare. Felix și micile bucurii ale zahărului, un tată fericit, dar mai ales depășit de tendința bulimică către dulciuri a copiilor săi. Braziliencele, 3 muze în căutarea Iubirii Eterne pe care o întâlnesc în fiecare schimb de priviri. Insectele, care provin din două specii diferite: cele mici și târâtoare, cele mari și zburătoare. Ele sunt dovada vie a faptului că dragostea poate exista în ciuda diferențelor. Un univers feeric în care visul și efemerul își aruncă priviri intense înainte de a dispărea.
Spectacolul prezentat la FITS este un spectacol itinerant ce transpune publicul într-un univers fantastic în care visele par să apară și să dispară.

Informations

19/06/2019 - 20/06/2019


Str. Nicolae Bălcescu Str. Nicolae Bălcescu


https://bit.ly/2Qk1S6l

16 Insula cu apă - Barolosolo la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
23Regia și conceptul: Mathieu Levavasseur
Design: Mathieu Levavasseur, William Valet, Sébastien Lalanne, Michel Cerda, Laurent Desflèches.
Muzica: Mathieu levavasseur et William Valet
În distribuție: Mathieu Levavasseur et William Valet
Costume: Odile Hautemulle
Light design: Marc Boudier
Sound design: Vincent Mallet
Director producție: Sophie Barrier
Un chioșc într-o piață rurală. Nimic mai obișnuit. Dar chioșcul din această poveste e plin cu apă. Cei doi artiști vor trebui să continue spectacolul. Să se ude la picioare sau să nu se ude? Aceasta e întrebarea! Unul dintre cei doi sare în apă fără frică și face uz de toate efectele fizice și sonore posibile, însă celălalt se teme de apă ca de ciumă și caută tot felul de modalități de a o evita. Un spectacol de circ în apă până la glezne? De ce nu? Doi clovni pășesc în lumina reflectoarelor într-un spectacol cu elemente de Chinese pole, care se transformă și în flaut, și unde apa devine tobă, iar chitara și banjo înfruntă curenți cu mult curaj, în timp ce scena… e scufundată. Dacă unul dintre cei doi se simte ca peștele în apă, celălalt face tot ce poate pentru a evita orice strop. O producție din care se revarsă tot felul de situații comice și de scene poetice, ce îi va face atât pe cei mici, cât și pe cei mari să se tăvălească pe jos de râs.

Informations

20/06/2019 - 20/06/2019


Piața Mică Piața Mică


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/insula-cu-apa

17 Balans în doi - Les Colporteurs la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Regia: Antoine Rigot
Artiști de circ: Julia Figuiere, Julien Posada
Muzica: Benoit Ganoote
Costume: Solenne Capmas
Scenografia: Patrick Vindimian, Antoine Rigot
„Balans în doi” – dans seducător pe sârmă, cu elemente acrobatice. Cântecele Bacantelor ce-și sărbătoresc zeul, Bacchus. Abandonată de Tezeu pe insula Naxos, într-una din plimbările ei, Ariadna descoperă firul pe care i-l dăruise acestuia, singura amintire rămasă de la iubitul ei. Emoționat de povestea fetei, veselul Bacchus hotărăște să o cunoască. Aceasta îi permite să se apropie, apoi fuge, dar în final, îmbătați de plăcere, Ariadna și Bacchus se înalță într-un dans în echilibru pe insula Étoile, o structură fascinantă alcătuită din sârme și tuburi de oțel în tensiune… Mitul Ariadnei dă naștere unui duet la fel de fragil ca firul iubirilor noastre. Extrase din presă: „Prin dans pe firul Ariadnei, «Evohé» aduce o interpretare genială a poveștii din mitologia greacă. Conținând suficiente elemente tehnice, cu o construcție scenică inspirată și pe un fundal muzical bine gândit, spectacolul este un superb moment în timp.” (LeMonde.fr – august 2015 – K. Saccharin)
Producător: Les Colporteurs
Coproducători: La Cascade, National Pole Circus Arts Auvergne Rhône-Alpes.
Cu sprijinul: the International Center for the Arts in Motion, Aix en Provence.
Compania Les Colporteurs este sprijinită de: the DRAC Auvergne-Rhône-Alpes, the Auvergne-Rhône-Alpes Region, Department of Ardeche and the City of Le Teil d’Ardèche.

Informations

20/06/2019 - 20/06/2019


Piața Habermann Piața Habermann


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/balans-in-doi

18 În echilibru pe corzi de vioară - Les Colporteurs la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Regia: Antoine Rigot
Cu: Agathe Olivier (acrobații pe sârmă), Coline Rigot (acrobații pe sârmă și vioară)
Muzica: Benoit Ganoote
Scenografia: Patrick Vindimian, Antoine Rigot
Manager de scenă și sunet: Jean-Christophe Caumes
Două femei se apropie de o construcție complicată formată din sârme la înălțime și brațe de oțel. Se hotărăsc să se cațăre pe ea. Nu se lasă descurajate de primele încercări ratate, ci se folosesc de abilitățile lor tehnice pentru a scăpa, a se agăța și a se urca pe structură. Cele două personaje complice ne încântă cu un dans sensibil și totodată amuzant pe corzile delicate ale viorii. Un duo format dintr-o mamă și o fiică ce parcurg țesătura istoriei familiei și a circului, în căutarea echilibrului și torcând firul încrederii universale dintre femei. Extrase din presă: „Într-un parc sau la colț de stradă, în mijlocul unei piețe sau în orice alt loc, sculptura bizară concepută de trupa de artiști ne deschide mintea și permite desfășurarea unui joc unic. Agathe Olivier și Coline Rigot pun în scenă un dialog mamă-fiică de excepție, de o sublimă măiestrie și cu note de umor și gingășie.” (La Terrasse – septembrie 2015 – G. David)
Producător: Les Colporteurs
Coproducători: La Cascade, National Pole Circus Arts Auvergne Rhône-Alpes. Compania Les Colporteurs este sprijinită de/The company Les Colporteurs is supported by the DRAC Auvergne-Rhône-Alpes, the Auvergne-Rhône-Alpes Region, Department of Ardeche and the City of Le Teil d’Ardèche

19 Borcan (Sonomaton) la FITS

Circ & Artele străzii, Gastronomie
Un spectacol de Delphine Bailleul
în distribuție: Christelle Canut, Cristina Ragos
Manager general: Michel Bertrand
Aistent regie: Olivier Rannou
Prin intermediul Sonomatonului, ne propunem să descoperim diverse culturi și pe oamenii care le reprezintă, punându-le întrebări despre cultura culinară a țării lor. Aceste interviuri reprezintă principalul material ce a stat la baza elaborării diferitelor spectacole interculturale.
Sonomatonul din România se numește „Borcan” și a fost construit pornind de la interviuri înregistrate la finalul lunii octombrie în zona Sibiului. Am ales să colaborăm cu un păpușar român. Datorită interviurilor, am găsit echilibrul perfect între suvenirurile noastre personale și diverse piese din puzzle-ul cultural. Am hotărât așadar să punem toate ingredientele în borcane dispuse pe o masă și să invităm spectatorul/invitatul la cină să participe la un spectacol de teatru cu obiecte de povestit și de gătit. În această poveste, naratorii sunt tocmai aceste obiecte și mâncarea.

20 O lume nebună... - Les Plasticiens Volants la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Text și regie: Jean-Philippe Hemery
Scenografia: Plasticiens Volants
Muzica: Philippe Bonnet
Sculpturi și costume: Elisabeth Sonnendrücker
Pictură păpuși gonflabile: Marc Etiève
Păpușari: Plasticiens Volants
La începuturi, Pământul era nelocuit, animalele trăiau libere, fără prezența vreunui om. Un pește tropical zboară nonșalant peste public, în timp ce un papagal de mare plutește în jurul unor plante uriașe. Apoi, vine un vas de coloniști. La sol, traversarea oceanului e susținută de figuranți, reprezentând „oamenii mici” ce mărșăluiesc. Odată ajunși la destinație, se naște un sat. Mai întâi, activitatea oamenilor reprezintă un izvor de fericire, fiind acompaniată de muzică. Apoi, se ridică hornuri uriașe, iar plantele și animalele dispar. La baza hornurilor, se ivesc capetele uriașe ale Molohilor care îi înghit pe lucrători. Urmează Godzilla, care ajunge la mal și își dezlănțuie furia. Va distruge totul! Nu au mai rămas decât câțiva muncitori. Apoi, auzim un cântec naiv de copil, un strigăt pentru viață și speranță. Logodnicele ploii răspund acestei chemări și încep să danseze în locul unde exista odată o plantă, iar aceasta crește la loc. Dansul continuă, iar vegetația se trezește la viață, cu puteri înnoite. Lumina se stinge ușor deasupra spațiului reînviat.

Informations

21/06/2019 - 21/06/2019


Piața Mare Piața Mare


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/o-lume-nebuna

21 Portrete ale Occidentului și ale Orientului

Muzică

Baroque Ensembles “Stradivaria” (F) & “Transylvania” (RO)

Regia: Daniel Cuiller (F), Erich Türk (RO)
Interpreți: Daniel Cuiller (vioara); Jay Bernfeld (violă); Jacques-Antoine Bresch (flaut); Jocelyne Cuiller (clavecin); Anne Magouet (Soprană); Dávid Csibi (vioară); Zoltán Majo (flaut); Ciprian Câmpean (violoncel); Erick Türk (clavecin).
Ansamblul „Stradivaria”
Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Concerto 1 în re major „Cvartet parizian”

Marin Marais (1656-1728)
„Trio-uri pentru flaut, vioară și viola da gamba” (sol minor)

François Couperin (1668-1733)
„Parnassus sau Apoteoza lui Corelli” Sonata mare în trio

Ansamblul Baroc „Transilvania”:
Extrase din Codicele lui Caioni (1634-1671)
Orazio Tarditi: La Romana – Alessandro Grandi: Benedictus & Fantasia – Heinrich Schütz: O Jesu, nomen dulce – Melchior Franck: Intrada

Suită maghiară:
János Lavotta: Verbunkos – Manuscrisul din Sfântu Gheorghe (1757): Suită de dansuri
Suită românească, autori anonimi de la începutul secolului al XIX-lea:
Cântec grecesc – Două melodii din Moldova – Sonate au Bestref turque – Două dansuri românești din Transilvania

Ansamblul „Stradivaria” & Ansamblul Baroc „Transilvania”:
Johann Sartorius (1712-1787) « ARIEN auf die Sonn und Festage des Kirchenjahres »
Sonntag Invocavit – 24. Sonntag nach Trinitatis – Sonntag Septuagesimä

Informations

21/06/2019 - 21/06/2019


Biserica Evanghelică Sfântul Ioan Strada Mitropoliei 32


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/portrete-ale-occidentului-si-ale-orientului

22 Live Concert Pépite

Muzică

Pépite este un duo francez ce reunește influențe americane, franceze și jamaicane într-un spectacol golden pop. Muzica lor echilibrată, elegantă, strălucitoare evocă cele mai diferite emoții, precum: singurătate și fericire, oboseală, epuizare, uimire și somnolență, tot ceea ce francezii ar numi „le bonheur”. Formația a apărut în urma întâlnirii absolut întâmplătoare dintre Edouard și Thomas. Iar muzica lor reprezintă perfect acest aspect, fiind punctul de întâlnire între diverse influențe, sunete noi și înțelesuri duble, plutind mereu între sentimente contrastante. După colaborarea cu Microqlima din 2016, Pépite a lansat două EP-uri foarte bine primite, Les Bateaux și Renaissance, urmate de albumul de debut, Virages.

Informations

21/05/2019 - 21/05/2019


Piața Mare Piața Mare


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/live-concert-pepite

23 Cu respirația tăiată - Les Colporteurs la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Regia și coregrafia: Antoine Rigot, Sandrine Juglair, Molly Saudek, Cu: Sandrine Juglair (chinese pole), Molly Saudek (acrobații pe sârmă), Colaborare artistică: Agathe Olivier, Muzica: Antonio Vivaldi, Tiziano Scali, Costume: Anaïs Clarté, Scenografie: Patrick Vindimian, Antoine Rigot

În depărtare, pare că o femeie plutește deasupra mulțimii. Dacă ne apropiem, descoperim că aceasta se afla pe umărul unei alte femei, care o ridică pe o sârmă și apoi se așază la baza stâlpului. Gânditoare, izolată ca pe o insulă pustie, își dă timp să își asculte corpul, mintea… Oare sunetul acela e respirația ei? Pe cablurile din jur, corpul din imaginația sa se pune în mișcare, într-un dans minimalist. Aceasta privește și nu poate rezista tentației de a-l urma, a-l prinde, a se implica… De unde se aude muzica? Ei bine, structura pe care evoluează artiștii este, în același timp, un instrument muzical. Patru pick-upuri inteligent amplasate pe aceasta captează vibrația, șocurile, frecarea membrelor în alunecare și mișcarea artiștilor pe sârme și pe stâlp. Calitatea sunetului și universul muzical rezultat ne aduc mai aproape de tema spectacolului, respectiv apropierea și intimitatea. În buclă, suprapus și mixat live, sunetul rezultat din aceste vibrații creează noi acorduri la fiecare reprezentație, acestea devenind astfel opere muzicale bazate pe ascultare și pe dialog între artiști și compozitor.

Producător: Les Colporteurs
Coproducători: La Cascade, National Circus Pole, Ardèche Auvergne-Rhône-Alpes • Les Subsistances, Lyon. Residences : La Griotte, Circus Trottola • Regional Circus Pole, Le Mans • The Subsistances, Lyon • Platform 2 Circus Poles in Nomandie, La Brèche in Cherbourg, Cirque-Théâtre d’Elbeuf.
Cu sprijinul: SACD & Fratellini Academy, Processus Cirque.
Compania Les Colporteurs este sprijită de DRAC Auvergne-Rhône-Alpes, the Auvergne-Rhône-Alpes Region, Department of Ardèche and the City of Le Teil d’Ardèche.

Informations

21/06/2019 - 21/06/2019


Piața Habermann Piața Habermann


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/cu-respiratia-taiata

24 Să ne jucăm de-a circul! - Barolosolo la FITS

Circ & Artele străzii
Regia: Mathieu Levavasseur
Concept: Michel Cerda, Sylvain Decure
Artiști: William Valet, Mathieu Levavasseur, Anne De Buck
Muzica: Samuel Peronnet
Sunet și lumini: Marc Boudier
Costume: Thomas de Broissiua, Céline Perrigon

 

„MINUNAT! LIBER CA UN COPIL!”
Aceasta este principala temă a spectacolului „Să ne jucăm de-a circul!”, care va aduce la lumină copilul din interiorul fiecăruia dintre noi, precum și minunea, libertatea, marea simplitate și candoarea naivă din jocul unui copil. Ne propunem să reinventăm tradiția circului, pentru a uimi oamenii din nou și a le deschide mintea. Fără bătăi de cap și fără prea multe cuvinte, punem în scenă trucuri simple și pure, toate desfășurându-se în mod real sub ochii tuturor: acrobații își văd de acrobațiilor lor, avem un spectacol live, un clovn numit și Mr. Loyal, dar și rolul unui animal…
Circul dlui Calder ne inspiră pe deplin, debordând de veselie, de ridicol, fiind totodată inutil și cât se poate de serios.
Să ne jucăm: singuri, cu voi – ringul e mic, deci sunteți foarte aproape! Vă implicăm și pe voi în jocul nostru, dacă tot vreți să ajungeți „Mai sus!”
„Doamnelor și domnilor… Intră în scenă marele Maharajah, doamna cu baloane, bărbatul cu gheare de aur, acrobatul la înălțime, urmat de numărul de echilibristică, cercurile pătrate…”
„Doamnelor și domnilor… Mai puternică decât Doamna de fier… DOAMNA PE SÂRMĂ!”

25 Tradiția ritmurilor bretone - Bagad Roñsed-Mor la FITS

Circ & Artele străzii, Muzică

Termenul „bagad” desemnează un ansamblu muzical breton inspirat din cimpoierii scoțieni, ce cântă piese tradiționale bretone specifice secolului XIX. Acestea cuprind trei segmente muzicale: bombard, cimpoi scoțian și percuție. Cuvântul „bombard” provine din latinescul „bombus”, ce înseamnă „a zumzăi, a lovi”.
Grupul Bagad Roñsed-Mor a fost înființat în 1969 în Franța. Din 1981, sunt recunoscuți drept muzicieni de primă clasă și au câștigat de patru ori titlul „champion de Bretagne”. Au spectacole pe tot parcursul anului, atât în cadrul unor evenimente naționale, cât și internaționale, participând totodată la concursuri naționale, concerte, festivaluri specifice regiunii native, dar și de alte tipuri.

Informations

21/06/2019 - 23/06/2019


Str. Nicolae Bălcescu Str. Nicolae Bălcescu


https://bit.ly/2Wflv5a

26 Sufletul labirintului - Pierre Cleitman la FITS

Teatru & Dans
De: Pierre Cleitman
Regie: Ana Delgado
În distribuţie: Pierre Cleitman

Cappuccino este un amestec improbabil. Foarte improbabil. Născut din întâlnirea miraculoasă și fragilă dintre cafeaua neagră și spuma de lapte. Un echilibru instabil. O efervescență subtil controlată. O operă de artă completă! Una dintre marile reușite ale geniului creator italian. Spuma simbolizează coroana, atât de volatilă și de efemeră, a unui regat ușor, voluptuos, promis de o eternitate buzelor noastre (și care, de altfel, în trecere, ar lăsa o semnătură sub formă de mustață). În ceea ce privește partea ascunsă, cafeaua, cel mai adesea un espresso arabica de bună calitate, ea conferă ansamblului corp, căldură, buchet și o doză bună de luciditate. Și totuși, seducția cappuccinoului nu e doar de ordin estetic, olfactiv sau chiar gustativ! În euforia care însoțește aproape de fiecare dată, ați remarcat fără îndoială, degustarea unui cappuccino, există, pare-mi-se, și sentimentul mai mult sau mai puțin conștient, mai mult sau mai puțin difuz, că participi la o aventură istorică. Fiindcă este vorba, oricât de bizar vi s-ar părea, de aventura istorică sau dacă preferați de istoria aventuroasă a construcției europene…

Spectacol prezentat în limba franceză, cu traducere în limbile română şi engleză.
Spectacol nerecomandat celor sub 14 ani.Cu sprijinul cofeinizat al Théâtre du Rond-Point

Informations

22/06/2019 - 22/06/2019


Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Strada Alexandru Odobescu 4


https://bit.ly/2HBdG1H

27 Trăiește clipa - Théâtre de Suresnes la FITS

Teatru & Dans
Coregrafia: Andrew Skeels
Cu: David Bernardo, Mellina Boubetra, Hugo Ciona, Noémie Ettlin, Tom Guichard
Pe muzica baroc a lui: Vivaldi, Bach, Purcell…Lumini: Alain Paradis
Costume: Xavier Ronze
După „Street Dance Club” și emoționatul duo „Fleeting”, coregraful Andrew Skeels a prezentat noua lui producție la ediția cu numărul 26 a Festivalului de dans Suresnes Cités. În „Trăiește clipa”, spectacol bazat pe hip-hop și muzică barocă, Andrew Skeels surprinde sentimentul de „aici și acum”, acel moment când elementele rezonează și dau naștere inefabilului. Cei cinci dansatori de hip-hop, trei bărbați și două femei, sunt specializați în breakdance și în tehnici de stand-up. Aceștia dau forma finală mișcărilor provocatoare gândite de coregraf, dovedind că hip-hopul și perfecțiunea tehnică merg mână în mână cu tensiunea și relaxarea, cu delicatețea și intimitatea, cu echilibrul și fragilitatea.

Spectacol nerecomandat celor sub 10 ani.

Comanda și producția: Théâtre de Suresnes Jean Vilar. / Suresnes cités danse 2018
Cu spijinul: cités danse connexions

Informations

22/06/2019 - 22/06/2019


Redal Expo Strada Johann Sebastian Bach 4


https://bit.ly/2HSyYH0

28 Călcând pe cenușă - Compagnie des gens qui tombent la FITS

Teatru & Dans

Text, muzică și regie: Pierre Notte, Cu: Juliette Coulon, Blanche Leleu, Charlotte Marquardt, Elsa Rozenknop, Pian: Donia Berriri, Vocea: Nicole Croisille, Asistent: Claire Fretel, Lumini: Antonio de Carvalho, Costume: Sarah Dupont, Aranjament muzical: Paul-Marie Barbier, Cu ajutorul special: Arthur Dreyfus, Tehnician: Éric Schoenzetter, Producție: En Votre Compagnie — Olivier Talpaert

„Serios, nu vreau s-o fac în camera copilului.” Patru femei aflate în tabere diferite hotărăsc să găsească împreună o rezolvare pentru problemele lor. Patru femei în situații de criză – dezastru cu final fericit. Pierre Note a scris textul și a compus muzica pentru această comedie, în care se cântă de la început până la sfârșit. O poveste în care totul se transformă în cenușă. Apartamentul arde parțial, Macha se prostituează pentru a-i putea oferi o viață mai bună surorii sale mai mici. Vecinii îi incendiază apartamentul. Pereții se prăbușesc, iar cele trei femei sunt nevoite să locuiască împreună. Colac peste pupăză, apare o a patra femeie, neagră de furie – soția circarului, hotărâtă să o distrugă pe Macha pentru că i-a furat soțul. Cele patru femei sunt în conflict, dar își dau seama că sunt mai puternice împreună, unite într-o singură voce, astfel că depășesc dezastrul prin muzică.

Spectacol prezentat în limba franceză, cu traducere în limbile română şi engleză.
Spectacol nerecomandat celor sub 12 ani.Efecte speciale: fum

Coproducție Théâtre du Rond-Point, DSN Dieppe – Scène nationale, Le Prisme – Centre de développement artistique / Saint-Quentin-en-Yvelines, avec le soutien de la Communauté d’Agglomération de communes – Saint-Quentin-en-Yvelines, de la Résidence Deux îles / Montbazon, du Théâtre Jean Arp – Scène conventionnée de Clamart, l’Adami et de la SPEDIDAM, texte publié aux éditions de L’avant-scène théâtre.

Informations

22/06/2019 - 22/06/2019


Centrul Cultural „Ion Besoiu” Strada Emil Cioran nr. 1


http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/calcand-pe-cenusa

29 Leonardo da Vinci - Vise și coșmaruri la FITS

Circ & Artele străzii, Teatru & Dans
Regia: Thierry Collin, Concept: Marc Mirales, Autori: Thierry Collin și/and Jean-Philippe Hemery, Scenografie: Plasticiens Volants, Muzica: Philippe Bonnet,
Sculpturi: Jean-Philippe Hémery & Elisabeth Sonnendrücker, D: Sylvaire Walasik, Pictură păpuși gonflabile: Marc Etiève, Costume: Elisabeth Sonnendrücker
În distribuție: Jean-Marc Noirot-Cosson/Sylvia Moreno (Salaï)

Actori păpușari/Actors Puppeters: Emilie Allera, Serge Budzinski, Marc Bureau, Isabelle Caron, Patrice Carpentier, Gilles Ecomard, Luc Fabry, Frédéric Goujon, Jérémie Guiot, Christian Moreau, Jean-Marc Noirot-Cosson, Marion Pépin, Julietta Roulet.

Într-o discuție prin vis cu Leonardo da Vinci, Salaï, discipolul, modelul și amantul acestuia, revizitează operele maestrului său. Acesta pune sub semnul întrebării cunoștințele și foamea de infinit din miile de pagini ale codexului. Multiplicându-și studiile, Leonardo îi arată legăturile dintre diversele teme: anatomie, mecanică, desene cu tipare împletite, cercetări despre zborul păsărilor – toate acestea duc la chipul blând al Mona Lisei, pe care maestrul l-a tot studiat, în încercarea de a atinge perfecțiunea. De câte schițe de mașini de luptă a fost nevoie pentru a reda furia și liniile arcuite ale cailor în agonie din pictura Bătălia de la Anghiari? De la parașută la nava cu zbaturi, de la picturile ce dispar la avionul mult-visat, Leonardo se află într-o permanentă căutare în care Homo faber și Homo sapiens, munca fizică și munca intelectuală, tehnica și arta își dau mâna. Așa a apărut dorința de a desena pe cer esența omului și a excelenței artistice. Leonardo își dorea să deseneze vântul; în urma sa, compania Plasticiens Volants reinventează fanteziile maestrului prin sculpturi în aer.

Informations

23/05/2019 - 23/05/2019


Piața Mare Piața Mare


https://bit.ly/2WjF0JW

30 Live Concert Radio Elvis

Muzică

Pierre Guénard, Manu Ralambo și Colin Russeil sunt cei trei membri ai formației Radio Elvis care, în prezent, își promovează cel de-al doilea album. După un prim album de succes, intitulat Les Conquêtes, lansat în 2016, câștigător al Premiului pentru albumul anului la Victoires de la Musique(2017) și după un turneu ce le-a confirmat poziția, Radio Elvis revine cu un sound cu elemente de rock, punk și pop. Membrii formației sunt fani Talking Heads, lucru evident în cântecele lor, în special în cazul piesei „23 minutes”, care deschide seria pop din prima parte a albumului, regăsindu-se în tot albumul, inclusiv în „Lost Prayers”, ce include note moștenite de la Stones și în energica „Black Desire”. Artiștii sunt mai relaxați în afirmarea stilului propriu, mai siguri pe ei, dar totuși sensibili, iar versurile lor vorbesc despre orașele mari, capitale devenite „toate la fel”, cum spunea Bashung în melodia „Manset”. Formația cântă și despre meta-singurătate, cu un amestec de risc și intimitate, în coverul după piesa „Suburbs” a Arcade Fire. O altă mare atracție a acestui album încărcat de forță este romantismul negru, dat de „Bouquet of Immortelles” și flori otrăvitoare, culese parcă din grădina lui Nick Cave.

31 Micro-Folie Sibiu - Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale

Arte vizuale & Creație Digitală, Patrimoniu, Pluridisciplinar

Micro-Folie este un proiect cultural conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette care a fost adus pentru prima dată în România în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2018. Conceput ca un spațiu complex de familiarizare cu cele mai importante capodopere găzduite de instituțiile de cultură din Franța, dar și ca un spațiu de învățare prin joc, Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de orașe din întreaga lume) propune publicului de toate vârstele trei structuri complementare, fiecare cu propriul său specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab.

Muzeul digital: Reunind peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee naționale din Franța (precum Muzeul Luvru, Centrul Pompidou, Castelul Versailles, Muzeul Orsay, Filarmonica din Paris etc.), acest spațiu le permite vizitatorilor să acceseze, prin intermediul unor tablete, informații despre picturi, spectacole de balet, dans contemporan, operă sau teatru, piese arhitecturale, obiecte din patrimoniul universal, dar și piese muzicale din repertoriul clasic sau modern.

Toate informațiile stocate în acest muzeu virtual sunt în română și franceză, iar bagajul informațional este în continuă creștere, întrucât printre scopurile acestui spațiu se află digitalizarea și promovarea, dincolo de granițele țării, a propriilor valori culturale.

Realitatea virtuală: Echipați cu ochelari, telefoane și căști de ultimă generație, vizitatorii vor putea accesa aproximativ 40 de video-uri preluate de pe canalele Arte, pentru a experimenta, în varianta 360˚, explorări subacvatice, zboruri pe deasupra munților, dar și recitaluri de muzică ori vizite ghidate în muzee importante ale spațiului occidental.

Fab Lab: Conceput ca un spațiu flexibil care poate funcționa fie ca ludotecă, fie ca atelier în care copiii vor fi asistați de diverși traineri, această alveolă a Micro-Folie le va oferi participanților posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D și markere inteligente, pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene.

Mai multe detalii la acest link.

De asemenea, pentru a vedea cum arată Micro-Folie chiar în La Villete, puteți accesa acest link.

Începând cu data de 1 iunie 2019 ne propunem ca Micro-Folie – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale să devină un spațiu permanent de interacțiune culturală, destinat publicului de toate vârstele, care va fi găzduit de Casa Artelor, grație ajutorului Muzeului ASTRA.

Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, proiect organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Muzeul ASTRA – Casa Artelor, la Villette (Paris) și Ministerul Culturii din Franța, în cadrul Sezonului România-Franța. Experiență digitală facilitată de Samsung și dARe by Samsung.

Foto Paul Băilă

Informations

01/06/2019 - 14/07/2019


Casa Artelor Piața Mică 21


www.sibfest.ro