Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Franța la Bookfest – Lire la France

Dezbateri, Educație, Cercetare & Știință, Literatură & Benzi desenate

În contextul Sezonului România-Franța, Institutul Francez, împreună cu Biroul Internațional al Editorilor Francezi (BIEF) și cu Librairie Kyralina, propun o prezență excepțională din partea Franței la Bookfest – Salonul Internațional de Carte, invitând publicul să descopere standul 🇫🇷 „Lire la France”.

🔵 „Lire la France”, propune un catalog de 1000 de titluri, care acoperă toate sferele literare, cu o atenție deosebită pentru beletristică, științe sociale și umane sau literatura adresată publicului tânăr.

⚪️ Institutul Francez are o serie de invitați excepționali, care vor participa la numeroase mese rotunde, ateliere, discuții cu publicul și cu profesioniști din industria cărții din 🇫🇷 și din 🇷🇴, fiind prevăzute și diferite lansări de carte și sesiuni de autografe. Vor fi abordate subiecte precum rolul politicilor editoriale în cadrul politicilor culturale, literatura adresată publicului tânăr, traducerea literară ca factor de cooperare culturală și liant între cele două țări, dar și politicile în materie de editare, publicare și difuzare de cărți în librării.

🔴 Diferitele evenimente literare, mese rotunde, dezbateri sau ateliere vor beneficia de prezența autorilor Didier Decoin (Secretar General al Academiei Goncourt și laureat al Premiului Goncourt în anul 1977) | Sophie Brocas (autoarea unei cărți ce îl are ca personaj principal pe sculptorul Constantin Brâncuși) | Romain Dutter (autorul unei benzi desenate ce ilustrează România post-1989) | Anne-Claire Lévêque (autoare specializată în literatura pentru tineri) | Céline Raphaël (doctor în medicină, autoarea unor cărți ce abordează subiectul violenței familiale în rândul copiilor).

📇 „Lire la France” va avea alături reprezentanți ai unor importante edituri franceze: Stock, Galimard Jeunesse, Hachette Jeunesse, Denoël, Fleurus, La Découverte, Syndicat National de l’Edition (echivalentul Asociației Editorilor din România).

📖 „Dezacord – Violența unui tată”, scris de Céline Raphaël, a fost tradus în limba română de Editura Spandugino | 👉 Evenimentul de lansare a acestei traduceri va avea loc joi, 30 mai, ora 15:00, la standul Lire la France, în prezența autoarei, a domnului Paul Marinescu (director editorial Editura Spandugino), a traducătoarei cărții, Doina Jela și a doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România.

📖 Didier Decoin va participa sâmbătă, 1 iunie, ora 11:00, la o masă rotundă organizată de standul Lire la France pe tema Parcursul unei cărți: scriere, editare și traducere, fiind prezent, la ora 12:30, și la evenimentul de lansare a traducerii în limba română a romanului „Le Bureau des Jardins et des Etangs (Stock, 2017) / Biroul pentru Grădini și Iazuri” (Humanitas Fiction, 2019).

📖 Sophie Brocas, autoarea unei ficțiuni al cărei subiect este inspirat de sculptura „Le Baiser / Sărutul” a lui Constantin Brâncuși, își va prezenta romanul sâmbătă, la ora 14:30, în cadrul unei mese rotunde la care va participa și Doina Lemny, reputat specialist în opera sculptorului român.

➕ o apariție editorială specială:
👉 Sâmbătă, 1 iunie, ora 18:30 | biografie-eveniment și masă-rotundă dedicate Genicăi Athanasiou, celebră actriță în Franța interbelică și muză a lui Antonin Artaud, în prezența lui Laurence Meiffret, cercetătoare și autoarea volumului, a lui Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) și a lui Felix Alexa, regizor. Volumul „Génica Athanasiou: Viața pasionantă a unei actrițe românce din avangarda pariziană” este rezultatul unei documentări întreprinse timp de doi ani de cercetătoarea franceză Laurence Meiffret, cu sprijinul Institutului Francez din România și al MNLR, acesta conținând fotografii inedite realizate de Man Ray sau Philippe Halsman.

🔝 Atât sâmbătă, 1 iunie, cât și duminică, 2 iunie, standul Lire la France propune un program ludic, adresat tinerilor, într-un cadru francofon. Beneficiind de prezența lui Anne-Claire Lévêque, dar și de participarea lui Romain Dutter, realizator de banda desenată, vor fi organizate dialoguri, lecturi, ateliere, jocuri de societate.

📖 Sâmbătă va fi lansată cartea „Henri Mathias, prietenul României”, adresată copiilor, în prezența autoarei Mihaela Simina, în timp ce duminică va avea loc un atelier animat de Bianca Spătariu, ilustratoare la editura Le Cosmographe éditions.

📚 Fiecare seară se va încheia cu un moment de lectură, în care publicul voluntar și autori/editori prezenți sau reprezentați ai standului Lire la France vor citi, în limba franceză, pasaje din cărți apărute recent.

🎙În perioada 29 mai-31 mai, standul Franței va găzdui, de asemenea, un studio mobil al RFI Romania, emisiunea #Zebra, realizată de Mihaela Dedeoglu, fiind transmisă în direct de la Bookfest.

Parteneri media: TV5MONDE Romania, RFI Romania, Radio România Cultural, Radio Romania International, Observator cultural, LiterNet.ro, IQads, FEEDER.ro

Eveniment organizat în cadrul Saison France-Roumanie 2019 / Sezonul România-Franța 2019, cu sprijinul ENGIE

Informations

29/05/2019 - 02/06/2019


Romexpo Bulevardul Mărăști 65-67
București


https://www.facebook.com/events/2311156615804737/