Evenimente viitoare

Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Expoziție de sculptură – Dimitri Cusa

Arte vizuale & Creație Digitală

Sculptorul de origine română Dimitri Cusa trăiește și lucrează în Franța de peste 40 de ani.

În cadrul Sezonului România-Franța 2019 artistul va expune o selecție de sculpturi și desene realizate în toți acești ani.

Expoziția va fi găzduită de Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București în perioada cuprinsă între 18 aprilie și 18 iunie 2019.

„Încadrându-mă în categoria de artiști ce consideră și apreciază că Franța a înrâurit pregnant și durabil formarea unor generații întregi de sculptori și de pictori români, aș dori să mărturisesc legăturile strânse dintre aceste două țări prin expoziția pe care am onoarea să v-o prezint cu prilejul Sezonului România-Franța 2019 și a Centenarului Marii Uniri. Preocupările mele ca artist sunt tematic legate de inseparabilitatea contrariilor inerente înseși realității umane, unde principiile și forțele antagoniste, duale și complementare se resping, se opun, se atrag, se împletesc, se suprapun și se îmbină totodată într-o mișcare de echilibru, de unitate și de armonie, totul fiind subsumat unui câmp pe cât de ontologic pe atât de estetic. Prin însăși raportarea, în chip cvasi-natural dacă se au în vedere ideile pe care le apăr, la anatomia personajelor mele a unor forme simbolice, precum nodul, arca sau spirala, intenționez însă să mă desprind de considerentele pur formale. De asemenea, prin însăși sugerarea vreunor sentimente contradictorii, corpurile duble, al căror cap unic ar putea simboliza alter-egoul, sunt subsumate acelorași teme. Trăind pe deplin sub beția timpului, personajele mele rămân astfel închise in bula lor de egoism si de narcisism.

În ipostaza sa rece și lucidă față de personajele sale, nu i se permite artistului (și nici de altminteri oricărui alt creator) să fie cândva părtinitor, scopul lui fiind mai degrabă să dezvăluie ceea ce este. Voi conchide prin aceste cuvinte exercițiul meu spinos de transpunere verbală și conceptuală a limbajului paradigmatic specific al artistului precum și al sculpturii.” – Dimitri Cusa

 

 

Informations

18/04/2019 - 18/06/2019


Teatrul Național „I.L. Caragiale” Nicolae Bălcescu nr.2
București


https://www.tnb.ro/ro/expozitie-de-sculptura-si-desen-dimitri-cusa